Japansk blant vinnerne i Film fra Sør

 
Foto: filmfrasor.no
Varulvtegnefilmen Wolf Children (bildet) av Mamoru Hosoda vant både hovedprisen Sølvspeilet og publikumsprisen under årets festival. 
0Shares

Også andre gjeve bemerkelser ble utdelt. Hverdagsthrilleren Neighboring Sounds av brasilianske Kleber Mendonça Filho ble vinner i programseksjonen Nye horisonter. Prisen for beste dokumentarfilm gikk til Malik Bendjellouls hjertevarmende dokumentar Searching for Sugarman, mens MultiCool Nord-prisen gikk i år til Hisham Zaman.

– Vinnerfilmen er en vakker, elegant og detaljrik fortelling som strekker seg utenfor realismen for å si noe sant om mennesket. Filmen vever sammen perspektiver fra ulike generasjoner og handler om familie, oppdragelse og å slippe taket. Wolf Children er humoristisk, full av livskraft, og den formidler viktige erfaringer om det å være annerledes, skriver jurytrioen Mikkel Bugge, Izer Aliu og Kari Moen Kristiansen i filmfrasor.no.

Realistisk thriller

Neighboring Soundsbeskrives som en thriller med et realistisk grunnunivers som bygger opp sin underliggende nervøsitet gjennom velspilte karakterdueller og et overraskende lydarbeid.

– Filmen tematiserer urban paranoia og klasseproblematikk i et postkolonialt samfunn på vei mot større likhet, men kan også tjene som allegori for rike lands stigende ønske om å stenge andre ute, ikke minst i Europa.

Overgår fiksjonen

Sidsel Wold, Åse Meyer og Jon Haukeland, som utgjorde dokumentarjuryen, mente Searching for Sugarman var en fortelling fra virkeligheten som overgikk enhver fiksjon.

– Et mysterium som nøstes opp og avdekker en gripende historie om et enkeltmenneske og en musikalsk begavelse som aldri tok av i USA og Europa. Filmen er drivende godt fortalt og har et fantastisk lydspor.

Solveig Thorborg fra Salaam Film og Dialog I København delte ut årets Multi CoolNord-pris til Hisham
Zaman. Ifølge Thorborg er Zamans filmer så universelle at publikum kan identifisere seg med personene uansett kulturell bakgrunn.

– Ved hjelp av sin kunstneriske originalitet skildrer han et moderne Europa preget av store folkevandringer, og i kjølvannet av dette de konfrontasjoner som oppstår mellom ulike verdisyn, sier Thorborg til filmfrasor.no.