Vil ha felleslæring av skandinaviske språk

Språkkrøll: nordmenn og svensker har vansker med å skjønne dansk, og omvendt.
Foto: Skjermdump/YouTube
Å lære seg felles språkene fra tidlig alder vil hjelpe nordmenn, svensker og dansker i å lære seg andre fremmedspråk, hevder tysk-dansk språktopp.
0Shares

En ny undersøkelse viser at dansker sliter med å forstå muntlig norsk og svensk. Nå går det danske språkrådet ut, og mener danske skolebarn bør lære seg begge språkene, skriver nettstedet framtida.no.

– Jeg kunne godt tenke meg å se mer av nordiske språk i skolen, og at man kunne introdusere dette på et tidligare klassetrinn, sier direktør i Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen, til Fyens Stiftstidende.

 
Foto : dsn.dk

Kirchmeier har ledet det danske språkrådet siden 2006. Hun ble født i Hannover i Tyskland i 1955, men skiftet til dansk statsborgeskap i 1980.

– Når en lærer et nordisk språk så får en også kompetanse til å lære andre fremmedspråk, er hennes argumentasjon.

Sliter også med dansk
Undersøkelsen viser samtidig at de språklige forviklingene går begge veier. Svensker og nordmenn sliter også på sin side med å skjønne dansk.

– Nordmenn er flinkere enn sine naboer til å forstå de andre skandinaviske språkene fordi vi er mer vante med språkvariasjon og dialekter. Likevel er ikke dette heller helt problemfritt, sier professor i nordisk språk ved Universitetet i Oslo (UiO), Jan Terje Faarlund til Nynorsk Pressekontor.