Oscarnominert regissør til Arabiske filmdager

 
Foto: Skjermdump/imdb.com
Filmfestivalen får besøk av verdenskjent palestinsk filmregissør. 
0Shares

Årets Arabiske filmdager inneholder 15 filmer fra 11 land. Hovedgjest for i år er den palestinske Hany Abu-Assad, og åpningsfilmen er Omar, som i år var nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Filmen vises for første gang i Oslo, kommer det frem i en pressemelding fra Film fra Sør. 

Abu-Assad (1961) er en av de fremste regissørene fra den arabiske verden, og den ledende filmstemmen fra Palestina. Både hans forrige film Paradis nå (2005) og årets åpningsfilm Omar (2013) har blitt nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film; et svært sjeldent privilegium for filmskapere. I 2013 vant Omar (bildefaksimilen) en velfortjent jurypris i Un certain regard-programmet i Cannes.

Paradis nå gjorde han det nesten umulige. Filmen fikk – midt i en Bush-dominert periode i USAs utenrikspolitikk – amerikanerne til å dele ut prisnominasjoner i fleng til en film om palestinske selvmordsbombere. 

 Omar er en historie om to unge forelskede, fanget på hver sin side av muren. Men den er også en film om kollaboratørvirksomhet og tortur. Om hvordan okkupasjonen skaper svik mellom mennesker. Her har vi Abu-Assads univers, palestinernes univers. Et univers som har blitt dystrere i de siste årene, går det videre frem i pressemeldingen fra festivalen.