Festival om toleranse og likhet

Korsang kunne høres fra Akershus festning på søndag under kulturfestival We Do.
Foto: Sissel Ofstad
Etter fem produktive dager med workshop viste deltakerne i den polske kulturfestival We Do frem dokumentarfilmer, kollasjer og sang.

Høymagasinet på Akershus var fullt av unge og gamle under festivalavslutningen som åpnet med moderne dans Deep Control Collective. Så var det deltakernes tur til å innta scenen. Først ut var sanggruppa. Under ledelse av sangterapeut Paulina Miu hadde deltakerne utforsket sangens røtter. Etter et kort sangnummer på gressplenen utenfor, ble stemningen sakral under de høye bjelkene inne. Så fulgte visning av dokumentarfilmer. I små grupper hadde deltakerne lært seg å skrive manus, filme og redigere.

To av de fremmøtte hadde tatt turen fra Island ene og alene for å være tilstede under festivalen. Ragnhildur Asvaldsdottir (til venstre) og Perla Sigurdadottir jobber begge i kultursektoren på øya. De har begge jobbet tett med arrangør TrAP før og Perla, som hadde deltatt i visual arts-gruppa, skrøt av instruktøren.

– Læreren var veldig god og vi lærte å uttrykke oss gjennom kunsten.

Dette er tredje gang den polske kulturfestivalen går av stabelen i hovedstaden. Initiativet til festivalen er tatt av den polske kunstneren og kunstformidleren Żaneta Kruszelnicka. 

– Polakker utgjør den største minoriteten av innflyttere til Norge, – rundt 120 000 til sammen, hvorav 20.000 i Oslo alene. Til tross for det er polsk kultur knapt synlig. Festivalen We Do ønsker på like vilkår bringe den polske kulturen nærmere det norske samfunnet og bygge nye broer ved hjelp av kultur, sier Żaneta Kruszelnicka.