Iransk kunstner med Ibsen-utstilling

 

Ajami (bildet) har før fra av studert teaterdesign ved kunstuniversitetet i Teheran. Hun har i årevis livnært seg som frilanskunster og illustatror. For tiden holder hun altså en ny utstilling om sine tolkninger av Ibsens kvinnelige rollefigurer.

Ifølge henne var det Høgskolen i Oslo som først tok kontakt, siden man ønsket seg noe “kunstnerisk og Ibsen-relatert”.

– Her har fokusert alltid relatert til litteraturundervisningen på Høgskolen. Etter er par runder med ledelsen ble vi enige om å ha det her på Høgskolens bibliotek.

Elida som selvportrett
En kikk rundt viser de ulike bildene og illustrasjonene som Ajami har laget, blant annet også hennes tolkning av rollefiguren Nora fra stykket Et dukkehjem.

– Nora er en spesiell figur, en kvinne som står opp for sine verdier og sin overbevisning. For meg er Ibsen svært viktig som forfatter fordi han er en av de første forfatterne i moderne tid som har hatt kvinnelige rollefigurer i nøytrale roller, og ikke bare som hustruer eller husmødre, som jo har vært normalen i litteraturen, forteller kunstneren videre.

En av de andre hun laget er rollefiguren Elida fra romanen Fruen fra Havet.

Slik tolker Sahar rollefiguren Elida fra Ibsens “Fruen fra Havet”.
Foto : Claudio Castello

Har det vært meningen å tolke henne så selvbiografisk?

– Kanskje det. Jeg foretrekker å bygge mine karikaturer og illustrasjonsfigurer møysommelig opp, samtidig som jeg gir meg selv mye rom til å være kreativ. Så noen ganger kan både publikummere og jeg bli litt overrasket over sluttresultatet.

Et hjerte for Norge
Gjennom sin sterke forkjærlighet for Ibsen, og norsk litteratur og kunst forøvrig, endte Sahar opp i Norge.

– Å være her gir meg helt klart inspirasjon til å utforske og prøve nye ting, og til å bli bedre kjent med historiene jeg leste under studietiden i Teheran.

På bilblioteket henger kunstverkene hennes frem til 25. september. Og kanskje den største utfordringen nå har vært å nå ut til et helt nytt publikum.

– Jeg håper at gjennom illustrasjonene så vil de bli inspirert til å se Ibsen i et nytt lys. I motsetning til i fjor, hvor utstillingen var til og for andre kunstnerkolleger, så er det ganske annerledes å presentere verkene for litteraturstudenter.

Ligger ikke på latsiden
For Ajami er høstens utstilling på HiOA-biblioteket et høydepunkt. Men hun ligger ikke på latsiden for det.

– Jeg har idéer til nye illustrasjonen hele tiden, og håper på å kunne sette opp nye verk. 

Planen er å sette opp en ny utstilling etter jul, nærmere bestemt i februar.

– Temaet får jeg se på når den tid nærmer seg, smiler hun.