– Våg deg ut på scenen!

Vi kommer til å flere med flerkulturell bakgrunn på norske scener og tv-skjermer, er spådommen fra skuespiller Selome Emnetu. Men da flere våge seg frem, legger hun til. Her fotografert under oppsetningen til Richard III.
Foto: Øyvind Eide
Det er budskapet fra 24-timersskuespilleren og Richard III-aktuelle Selome Emnetu (34) til flerkulturelle scenespirer.
0Shares
For tiden har Emnetu opptatte avtalebøker. Hun spiller i disse dager i teaterforestillingen Richard III, hvor hun har flere roller.
 
Flesteparten av oss kjenner henne likevel best i figuren som dommerfullmektig Hilde fra forrige høsts store dramasatsing på TV 2, Okkupert. Utrop får tak i henne på vei hjem fra en av prøvene på oppsetningen Richard III.
 
– Foreldrene mine kom til Norge i slutten av 70-tallet fra Eritrea. Selv er jeg født og oppvokst i Stavanger, hvor jeg gikk på skole og tok høyere utdanning. Etter hvert ville tilfeldighetene det slik at jeg ble interessert i teater og skuespill. Så for åtte år siden flyttet jeg til Oslo, og satset knallhardt på dette feltet. Til slutt var jeg heldig nok til å komme inn på Teaterhøgskolen, og ble ferdig utdannet skuespiller i 2014.  
 
Scenisk forskjell
Emnetu merker godt forskjellene på tv og det å stå på en scene foran hundrer eller tusener. 
 
– TV og film går gjennom mange ledd før man ser sluttresultatet; klipping, lyd og så videre. Når man jobber i teater og står på scenen hver kveld, får man i større grad styre prosessen sammen med de andre skuespillerne.
 
Interessen for å prøve seg i teater- og filmbransjen kom tidlig.
 
– For meg var det ingen tvil. Dette var noe jeg ville prøve ut på ordentlig. 
 
Researchen er viktig
«Helt fra første ansats det en dekadent og urolig tone som fascinerer.»

«Massivt, sanselig og vakkert.»¨
 
Slik blir Nationaltheatrets oppsetning Richard III anmeldt av blant annet NRK og VG. Oppsetningen, som hadde premiere 13. februar på Hovedscenen, og hvor den siste forestillingen går 1. juni, byr på Emnetu i to roller.
 
– I den ene spiller jeg Clarence, broren til Richard, som er et av hans første ofre. I den andre spiller jeg Ratcliff, som blir en av Richards hjelpere og høyre hender.
 
Selv pleier Emnetu å lese seg møysommelig opp og gjøre gravearbeid når hun får tildelt den ene eller andre rollen.
 
– I Okkupert var det jo veldig gøy å spille en dommer og maktperson. Til den rollen måtte jeg gjøre ganske mye forarbeid, og snakket blant annet med mange dommere og jurister. Jeg har jo aldri studert juss. Men uansett hvilken rolle man får, så tenker jeg det er viktig å gjøre researchen sin.
 
“Okkupert” er fiksjon
Serien Okkupert, der hun spilte dommerfullmektig Hilde ble beskrevet som fremtidsdystopisk og skapte kontrovers grunnet måten man fremstilte et sterkt forverret forhold mellom Norge og Russland. 
 
Selv tenker Emnetu at Okkupert ikke har så mye å gjøre med virkeligheten.
 
– TV2 ville lage en serie som hadde spenning og action. Jeg tenker man ikke skal  frykte en Okkupert-type scenario i virkeligheten, for dette er først og fremst tv-serie og fiksjon.
 
Flerkultur ingen hindring
Emnetu er som siddis med flere identiteter kjent med den såkalte ALI-problemstillingen. Minoritetforeldre har ofte store forhåpninger til at barna tar prestisjefylte studier som advokat, lege eller ingeniør. Det kan gå på bekostning av kunstnerisk talent og vilje til å satse på kunstfagene. 
 
– Spørsmålet er veldig komplekst. Og jeg tenker større representasjon er veien å gå. Jeg tror vi kommer til å se mange “nye fjes” i denne bransjen, fordi interessen blir større, og fordi unge ser folk med annet bakgrunn oftere på TV og på scenen.
 
Samtidig tenker hun at det å ha den ene eller andre bakgrunnen ikke bør være det avgjørende.
 
– Teaterhøgskolen har flere hundre søkere årlig til åtte plasser. Likevel var vi flere studenter med minoritetsbakgrunn da jeg gikk der.
 
– Hva vil du råde en som er ung, har flerkulturell bakgrunn, og går med en skuespillerdrøm i magen til å gjøre?
 
– Søk, søk, søk. Våg deg frem. Det finnes ingen fasit på hvordan og hvem en skuespiller er, sier Emnetu.

Om Selome Emnetu

  • Født i 1981 i Stavanger
  • Utdannet på Statens Teaterhøgskole (2014)
  • Filmer og produksjoner som hun har vært medvirkende i: Taxfree, Okkupert og Oslovinter (samtlige 2015)
  • Aktuell for tiden med oppsetning av Richard III av William Shakespeare på Nationaltheatret