Brobyggerprisen til Mehda Zolfaqari

Årets Brobyggerpris er tildelt kunstneren Mehda Zolfaqari.
Foto: kirkeakademiene.no
Norsk-iranske Mehda Zolfaqari vil motta Norske Kirkeakademiers Brobyggerpris under Olavsfest i Trondheim.
70Shares

Zolfaqari er 39 år, født i Iran, oppvokst i Norge og utdannet innen film og journalistikk, i tillegg til studier i persisk, fortellerkunst og tolking. Hun er historieforteller og scenekunstner som graver frem og blåser nytt liv i gamle tradisjonsfortellinger og trolig Norges eneste Koranforteller.

Ifølge juryen speiler hun religiøse og mytiske fortellinger mot personlige opplevelser og dagsaktuelle tema.

– Zolfaqari har arbeidet med dialog i mange år, både som ansatt i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, som frivillig, og som utøvende kunstner. Hun har blant annet hatt ansvar for tros- og livssynsvandringer, der deltakerne besøkte hverandres gudshus. Etter 22. juli var hun en av initiativtagerne til et lokalt dialogprosjekt for unge kristne jøder og muslimer i Oslo.

Videre skriver juryen at hun formidler legender og fortellinger fra muslimsk tradisjon.

– Her blander hun gjerne fortellerkunst med musikk, dans og poesi. Fortellingene er ofte sett gjennom en kvinnes øyne. Tekster som tidligere har blitt tolket av menn, ser hun i et feministisk og humanistisk perspektiv, og viser hvordan fortellingene er forbundet med hverandre på tvers av religioner og tradisjoner. Der andre peker på motsetninger, bygger årets prisvinner bro ved å peke på det vi har felles. Hun henter frem fortellinger som i en norsk kontekst er nye, og bygger bro mellom det fremmede og det nære. Hun er opptatt av kvinneperspektivet og skeives rettigheter, antirasisme og klassekamp i dialogarbeidet.