Laget krakk for flyktninger

 
Foto: Foto: Bilge Öner
I utstillingen Reaching Norway tar tredjeårs produktdesignstudenter fra HiOA for seg flyktningsituasjonen i Norge, med mål om å hjelpe flyktninger i møtet med norsk kultur gjennom design. 
0Shares

Studentene jobbet med problemstillingen gjennom hele vårsemesteret på andreåret. Prosjektet la opp til en omfattende research-fase, med vekt på etnografi under veiledning av førstelektor ved Institutt for produktdesign Einar Stoltenberg.

 
Foto : Foto: Bilge Öner

– Alle har vært på besøk på forskjellige flyktningemottak og asylsentere for å snakke med flyktninger, asylsøkere og hjelpearbeidere, forteller førstelektoren til Høgskolen i Oslo og Akerhus nettsider.

– Lærerikt og utfordrende
Kristine Lundteppen (avbildet sammen med krakken), en av studentene på produktdesignlinja, forteller til utrop.no at lærerne valgte problemstillingen.

– Hele klassen jobbet utifra samme grunnoppgave. Svarene på oppgaven kommer ifra all researchen vi har gjort. Vi har besøkt asylmottak, intervjuet hjelpeorganisasjoner og gått gjennom forskningsrapporter, blant annet. I visse tilfeller har vi funnet designgap som vi kan bedre på, slik at flyktningene føler seg mere hjemme på mottaket, forklarer hun videre.

 
Foto : Foto: Bilge Öner

Flerkulturell kjole
Utstillingen viser også blant annet et alternativt brettspill og en flerkulturell kjole (se bildene nederst).

Studentene får karakter på arbeidet, men et godt skussmål på papir vil ikke bli det som gir størst tilfredsstillelse.

– For oss har dette vært lærerikt, givende, men også utfordrende. Vi har lært mye om problematikken, og om en verden mange av oss ikke har personlig førstehåndserfaring fra. Om hvordan ting fungerer i dagens Norge for enkelte, avrunder hun.

 
Foto : Foto: Bilge Öner
 
Foto : Foto: Bilge Öner