Feiret starten av det nye skoleåret

 
Foto: Українська школа «Еллісів» в Осло/Den Ukrainske skolen "Ellisiv"
Tidligere denne måneden startet Den ukrainske skolen Ellisiv i Oslo det nye høstsemesteret 
0Shares

Ikledd tukrainske nasjonaldrakter leste skolebarn dikt og sang om sitt andre hjemland for å markere inngangen av skoleåret.

Ukrainas ambassadør til Norge, Vjatsjeslav Jatsiuk med ektefelle kastet glans over feiringen. De overleverte gaver til barna: ukrainske faktabøker og sjokolader. Ambassadøren setter stor pris på at skolen får mulighet til å låne lokalene og det tekniske utstyret på Verdenshuset Haugenstua på Stovner.

 
Foto : Українська школа «Еллісів» в Осло/Den Ukrainske skolen "Ellisiv"

Ellisiv i Oslo ble etablert i 2016. Skolen tilbyr undervisning i ukrainsk språk til barn i alderen 5-18. 30 skolebarn i alder 5-14 år fra hele Oslo studerer ukrainsk språk og litteratur, historie og naturfag i tre timer hver søndag. Ved Ellisiv ble det også etablert en forening av ukrainskspråklige speidere, noe som er en fin måte for sosialisering  og å bruke sitt andre morsmål på.

Oppkalt etter prinsesse
Mange spør hvorfor en ukrainsk skole har et norskklingende navn som “Ellisiv”. Grunnen finner man i middelalderhistorien. Ellisiv av Kyiv, eller egentlig prinsesse Elisaveta Yaroslavna av Kyiv, (1025 – ca. 1067), var hustruen til kong Harald Hardråde. Samtidskronikøren Snorre Sturlason omtalte henne som Ellisiv Jarisleivsdatter. Hardråde, Oslos grunnlegger, tok med seg hjem den unge skjønnheten fra Kyiv, Ukrainas hovedstad. Kongedatteren ble norsk dronning, og det norske folket kalte sin nye unge dronning for Ellisiv.

 
Foto : Українська школа «Еллісів» в Осло/Den Ukrainske skolen "Ellisiv"

Slikt er det noen ganger i historien: man kan tro at Ukraina og Norge ikke har så mye til felles, men så finner man ut at de to landene har en spennende felles fortid.

Bildene gjengitt med tillatelse fra skolen.