- – Ubehagelig, men nødvendig bok - 08.12.2024
- Urban Legend ute med ny sesong - 07.12.2024
- Funksjonsvarierte Amir hetset: – Ingen grep inn - 06.12.2024
Ruten ble erklært for åpnet av Kronprins Haakon Magnus under Olavsfest i juli 1997.
Siden den gangen har Pilegrimsleden fått status som Europeisk Kulturrute, og blitt til ni ulike leder mot Trondheim og Nidarosdomen.
– Å gå pilegrimsleden er ei reise i fotefarene etter mennesker som har gått her før oss, men også å gå i den tiden vi lever i nå. En vandring i historie, tilhørighet, tradisjoner og kultur. Ei reise for stillhet og refleksjon, og ei reise for fellesskap og gode samtaler, sier Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter, til Nidaros Domkirke.
Tusenårig tradisjon
I middelalderen var Norge katolsk og Nidarosdomen og Olavs grav et viktig pilegrimsmål for hele Nord-Europa. Ofte kom det også pilgrimer fra andre deler av det kristne Europa.
Leden er et nettverk av veier som alle leder til Nidarosdomen, Olav den helliges gravkirke.
Tradisjonen for å gå pilegrimsleden på disse veiene strekker seg tilbake til slaget på Stiklestad i 1030. Da den lutherske reformasjonen nådde Norge i 1537 ble helgendyrkelse forbudt og pilegrimsvandringer tok slutt.
Rundt 70 prosent har kommet fra utlandet. Med pandemi og stengte grenser, har også nordmenn i større grad fått øynene opp for Pilegrimsleden.
– Nordmenn fortsetter å feriere i eget land selv etter at grensene har åpnet igjen. Med ulik motivasjon legger de ut på denne, for mange eksotiske og utfordrende vandringen. Dette er jo det nye – rettere sagt det gamle reiselivet som har blitt moderne igjen, sier Cathrine Wikstrøm, markedskonsulent ved Nasjonalt pilegrimssenter.
Nyvunnet mangfoldig betydning
Fleste av dagens pilegrimer har ingen religiøs motivasjon for vandringen, og vandrer for å koble av fra hverdagen og oppleve flott norsk natur.
– Vi lever i dag i et kulturelt og religiøst mangfoldig samfunn, og mennesker fra ulike kulturer og tradisjoner finner ro, mening og livsmestring gjennom sin reise langs pilegrimsleden, sier Hans Morten Løvrød.