Trente med de beste

Var på treningsleir i Iran: Richard Ordemann (t.v) og John Asp finpusset formen til sommerens taekwondo-VM i Teheran.
Foto: kampsport.no
Norske landslagsutøvere i taekwondo var nylig på treningsopphold i Iran.
0Shares

Richard Ordemann fra Moreppen, men som konkurrerer for Tøyen Taekwondo klubb, og John Asp fra Grorud Taekwondo klubb er landslagsutøvere i taekwondo.

Begge forbereder seg i disse dager til taekwondo-VM, som går i Sør-Korea i juni. For å prikke inn toppformen frem mot mesterskapet var Ordemann og Asp på treningsleir med det iranske landslaget i Teheran. melder kampsport.no.

Asias største taekwondo-senter
Iran har over 3 millioner taekwondoutøvere og sin egen taekwondo-liga, bygd etter samme modell som fotball. Et resultat av dette er at nivået på iranske utøvere er ekstremt høyt, og landet har fått frem mange verdensmestere.

I Teheran har man bygget Asias største og beste olympiske senter for taekwondo. Her kan utøverne trene og bo i lengre perioder. Tidligere verdensmestere fungerer nå som trenere og ledere på senteret. Hittil har det stort sett bare vært utøvere fra Russland, Armenia og Afghanistan som har fått lov til å komme til sentret for å trene med de beste.

Invitert som gjesteutøvere
Takket være at Parviz Khodabandeh, trener i Tojang Taekwondo klubb i Oslo, er venn med Irans landslagstrener, har nå Asp og Ordemann fått muligheten til å reise til Iran for å trene. Norge er også invitert til å stille med gjesteutøvere i den iranske superligaen når det måtte passe.

Taekwondoligaen i Iran varer syv måneder. Hvert lag har konkurranse hver uke og hver utøver går to kamper pr. gang. Superligaen består av 8 lag, mens den iranske ligaen, som er nivået under, består av flere lag. Det finnes også egne klasser for kadetter og juniorer. ¨

– Det sier seg selv at når man har et slikt system, hvor utøverne går kamper hver uke, vil de etter noen år komme opp på et utrolig høyt nivå, sier sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund.

De norske utøverne bodde på det olympiske senteret og trener flere ganger daglig. Treningen besto av styrketrening og mye sparring.

– Vi ser at jo flere kamper man går, jo bedre blir de norske fighterne, sier Parviz som er med til Iran for å legge forholdene til rette for det norske landslaget.