Norsk artist gjendikter verdenskjent spanjol

Hanne Tveter og Diego Amador lanserer sin versjon av Federico García Lorcas dikt "La Nana del Caballo Grande".
Foto: Ana Solinis
Hanne Tveter presenterer sin nye singel sammen med Diego Amador, basert på et spansk dikt av Federico García Lorca.

Tveter lanserer sin versjon av Federico García Lorcas dikt La Nana del Caballo Grande (Hvite Hestens Vuggesang), som er dedikert til hennes andalusiske hest, og laget en duett på norsk og spansk, ifølge en pressemelding.

La Nana del Caballo Grande er basert på et dikt fra teaterstykket Bodas de Sangre av Federico García Lorca fra 1931.

Tveter kommer fra Skarnes, og er blant annet kjent for sine fusjoner mellom norske folketoner og flamenco, ispedd latin og jazz.

Sammen med flamenco-jazz pianisten Diego Amador fra Sevilla blander de to artistene språk og kulturer i en veldig personlig produksjon. Låten er et møte med Lorca, i en reise gjennom flamencokulturen og Andalusia, hjemprovinsen til Diego Amador.

Vuggevise

Utgangspunktet for melodien er en tradisjonell vuggevise inspirert av spanske tradisjoner, og teksten om en rytter som tar hesten sin med til en elv for å drikke vann. Hesten vil ikke drikke, fordi vannet er svart og fullt av greiner, en antydning om en tragisk slutt på historien.

– Dette er dype, poetiske tekster, der hverdagsliv og problemer ble forklart gjennom metaforer, sier Tveter via pressemeldingen.

Her er artisten fotografert med sin andalucia-hingst.
Foto : Ana Solinis

Tveter synger om cartujano-hesten sin, Trovador, som gikk bort på tragisk vis i Spania i 2021. Hanne har vokst opp med hester rundt seg i barndommen, og Hvite Hestens Vuggesang er for henne en sang som representerer magien og sjelemøtet mellom hest og menneske.

Ny betydning

Låten ble første gang sunget av Hanne på spansk i 2015, men får nå en ny betydning på norsk.

Gjennom utgivelsen formidler artisten med denne nye singelen et budskap om at det i sorg også er mulighet for lys og gjenfødelse.

– Jeg fant selv veien tilbake til musikken og nye møter førte meg videre. Ensomhet og tristhet lærer deg å sette pris på, og forstå de viktigste gavene livet gir.

Forfatteren og dikteren Federico Garcia Lorcas diktning tolkes i nyutgivelsen.
Foto : museoreinasofia.es

FAKTA

Federico García Lorca, (1898-1936) var en spansk poet og dramatiker, og tilhører den berømte 27-generasjonen i spansk kultur. Hans poetiske verk regnes som de viktigste i all spansk litteratur, der han gjenspeiler en tragisk livsfølelse og hvor populær og kulturelt tradisjon sameksisterer. Grunnet sine sterke venstreorienterte sympatier ble han henrettet av spanske nasjonalister i starten av borgerkrigen.