– Vi er allerede her

Kunstneren Mohammed Ali Fadlabi er en av profilene som bidrar til filmen "Allerede her".
Foto: Koubang M Enyam
Billedkunstner Fadlabi, manusforfatter Amy Black Ndiaye, koreograf Thomas Talawa Prestø og forfatter Rita Paramalingam er fire av kunstnerne som bidrar i filmen «Allerede her».
0Shares

Hvordan opplever kunstnere med flerkulturell bakgrunn å være i det norske kunstfeltet? Dette var et av spørsmålene Kulturrådet ønsket svar på da de skulle produsere en film om mangfold og inkludering i norsk kulturliv.

Svaret har kommet fra Camara Lundestad Joof og Noah Løchting Williams med filmen «Allerede her», melder kulturradet.no.

– Jeg er ofte den eneste som blir invitert inn for å representere mangfoldet, så det var på tide å vise bredden i feltet, sa Camara Lundestad Joof på konferansen «Kunst som sosial drivkraft», under Arendalsuka.

Forteller om barrierer
I filmen presenteres ti profesjonelle kunstnere fra Norge med flerkulturell bakgrunn. De forteller om barrierene de opplever som kunstnere med en annen hudfarge og etnisitet enn majoriteten.

– Vi har hatt denne samtalen i over 20 år. Det er jeg ferdig med. Nå har jeg fått med ni av de dyktigste kunstnerne i Norge for å vise at selv om vi deler noen felles erfaringer med å navigere innen kulturfeltet, er vi like mangefasetterte som alle andre – og vi er mange, sier Joof.

Evolusjon i mangfoldet
Flere av kunstnerne i filmen setter fokus på hvordan mangfold har vært en kulturpolitisk målsetting lenge, men at det ikke innfris. Noah Williams mener at et langsiktig fokus kan være løsningen.

– Vi må forstå at å skape mangfold ikke er en jobb man gjør en gang, men en evolusjon. Det er en jobb man må gjøre om og om igjen til normen er endret.