Jazzartist hedrer båtflyktningene i ny utgivelse

Tidligere gateprest, Carl Petter Opsahl, er ute med ny singel, som tar opp flyktningers situasjon.
Foto: Wikicommons/Tore Sætre
«The Longest Journey» handler både om den lange og livstruende reisen mennesker på flukt drives til, og den endeløse ventingen og rekken av skuffelser som møter dem når de endelig kommer frem.

Utgivelsen er melankolsk, meditativ og ettertenksom, og formidler flyktningers situasjon, forteller jazzmusiker og prest Carl Petter Opsahl.

– Jeg var i et flyktningmottak på Sicilia og møtte flyktninger som hadde overlevd seilasen over Middelhavet. Men det jeg skjønte da var at reisen over Middelhavet bare var en av flere livsfarlige etapper. Mange hadde krysset enorme ørkener, sittet i flyktningeleirer i forskjellige land, blitt utsatt for menneskehandel og vold før de kom så langt som til Middelhavet, sier han til Samtiden.

En av dem som arbeidet på flyktningmottaket fortalte Opsahl hvordan hun møtte båtflyktningene på stranda.

– Hun kunne se glede og håp i ansiktene deres. De hadde kommet fram, de hadde overlevd, nå kunne de begynne et nytt liv. Da hun så igjen noen av de samme menneskene etter et år, var håpet og livsgnisten i øynene deres borte. Livet i flyktningmottak er et liv på vent, der avslag og skuffelser står i kø, og det er rett og slett hjerteskjærende, utdyper han.