– Jeg er ikke lenger innvandrer, jeg er ferdig vandret

På søndag deltokafia Abdi Haase på feiringen av kulturarrangementet Multicultura som fyller 30-år. Haase grunnla Multicultura.
Foto: Henrik Kreilisheim
– Jeg oppfordrer alle til å slutte med ordet innvandrer. Jeg er nemlig ikke det. Jeg er ferdig vandret. Det sier Safia Abdi Haase.

Haase er en norsk-somalisk sykepleier, kjent for sitt arbeide mot kjønnslemlestelse. Hun kom til Norge som kvoteflyktning i 1992, som alenemor med tre døtre og uten utdannelse, og bosatte seg i Harstad.

På søndag deltok hun på feiringen av kulturarrangementet Multicultura som fyller 30-år. Haase er selve grunnleggeren av Multicultura.

I år er det 30 år siden Multicultura ble arrangert første gang. Konserten i kulturhuset er Multiculturas viktigste arrangement. Her møtes asylsøkere, flyktninger, innvandrere, ulike minoritetsgrupper og etnisk norske for å oppleve hverandres musikk, sang, dans, bilder, kunst, poesi.

– Det å ha en festival som dette, og som har holdt på så lenge, det er ganske unikt, sier hun til iHarstad.

I 2002 kom dokumentarfilmen Safia og hennes døtre. Hun fikk i 2011 en pris fra Unni og Jon Dørsjøs minnefond for sitt kontaktskapende arbeid mellom somaliere og nordmenn, og for at hun er en viktig rollemodell for innvandrerkvinner i Norge. I 2007 fikk Safia Abdi Haase Blanche Majors Forsoningspris for sitt engasjement for pluralisme og inkluderende politikk. I 2016 mottok hun Amnestyprisen.

Kongen utnevnte i 2014 Haase til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes arbeid til beste for kvinners og barns livsvilkår.