Fra sosialkonsulent til kunstsensasjon

En kollasje uten tittel som skal forestille et hakekors er et verkene til Frida Orupabo som skal utstille under årets Venezia-bienale.
Foto: Skjermdump/Instagram
Bildene til Frida Orupabo ble oppdaget på Instagram. Nå vises sosiologens hobbyprosjekt fram på verdens viktigste kunstutstilling.
0Shares

Frida Orupabo (33), som til daglig jobber som sosialkonsulent på Pro Senteret i Oslo, er blitt invitert til den prestisjetunge Venezia-bienalen, melder NRK.

Sist gang en norsk kunstner ble invitert til hovedutstillingen på verdens største og eldste kunstutstilling var i 2011, noe som gjør 33-åringen fra Sarpsborg til en aldri så liten kunstsensasjon.

Sju verk skal stilles ut på May You Live in Interesting Times i Venezia når biennalens hovedutstilling åpner på lørdag. 

– Jeg tenker lite på at det skal stilles ut når jeg lager det. Det ville ha vært hemmende og helt feil. Jeg lager det jeg lager fordi det kjennes riktig for meg der og da, sier hun til NRK.

Samarbeid båret frukter

Først og fremst var det samarbeidet med den afro-amerikanske kunstneren Arthur Jafa som fikk mye å si for Orupabos utvikling som kunstner.

– Da vi kom i kontakt visste jeg ikke noe om hvem han var eller hva han drev med. Vi snakket om flere samarbeidsprosjekter, men det var ikke før i 2017 at det klaffet da han inviterte meg og to andre, Ming Smith og Missylanyus, til å delta på hans solo-utstilling på Serpentine i London, sier Orupabo til NRK.

Kunstnerisk hot

Andrea Kroksnes, teamleder for samtidskunst på Nasjonalmuseet, beskriver Orupabo som hot i kunsterisk forstand.

– Det er sjelden det dukker opp en ung kunstner som får så stor internasjonal oppmerksomhet. Andre store museer i utlandet sto også i kø. Jeg er ikke sikker på om vi hadde fått dette verket hvis ikke Frida ville at vi skulle ha det, sier hun til NRK.