Eneste Miss Norway fra Oslo

Gulsum Tulun deltar for andre gang i finalen i Miss Norway. – Jeg vet jeg kan vinne.
Foto: Daniel Millan
Gulsum Tulun deltar i Miss Norway-finalen tre år etter at hun stilte opp første gang.

26-åringen fra Furuset har for andre gang kommet til finalen i Miss Norway. Hun er også den eneste kandidaten fra Oslo.

– Nå er jeg sikker på at jeg kan vinne. For jeg har mer erfaring og mer selvtillit enn det jeg hadde da jeg stilte opp i 2016, sier hun.

Finalen går av stabelen på Åpen scene i Oslo sentrum i august. Da hun stilte opp for tre år siden var hun 23 år. Nå er hun tre år eldre og den eldste finalisten.

Jeg kunne aldri ha meldt meg på Paradise Hotel eller i Ex on the Beach. Men Miss Norway er helt uproblematisk for meg.

– Det tror jeg er en stor fordel.

Får støtte fra familie

– Mange kritiserer missekonkurranser og mener det bare handler om å være pen. Hva synes du om det? 

– Det handler om mye mer enn bare utseende. Det handler også om det indre, selv om jeg ikke vil underslå at det ytre også teller mye. Jeg kunne aldri ha meldt meg på Paradise Hotel eller i Ex on the Beach. Men Miss Norway er helt uproblematisk for meg. Det viktigste for meg er å være et god forbilde for andre, synes Tulun. 

Som i 2016, får Gulsum også denne gangen sterk støtte fra familien. Selv håper hun også venner og andre kjente vil støtte henne i finalen på Åpen scene i Oslo 9. august. 

– Det er kjempeviktig for meg.

Får støtte fra familie

Samtidig handler Gulsums deltakelse i missekåringen om fordomsbekjempelse.

– De fleste av oss har fordommer mot ungdommer med minoritetsbakgrunn. Vi ser kun på de negative sidene, og jeg mener vi bør fokusere mer på de positive sidene disse ungdommene kan tilby. Det er riktig at noen av dem faller ut og havner i feil miljø, men de har mye positive ting å bidra med, de kan være mer til nytte i samfunnet.

Gulsum synes det er for lett for storsamfunnet å avvise unge flerkulturelle.

– Jo mer du skyver du dem ut, jo mer får vi dem til å havne inn kriminelle miljøer. De bidrar mye med frivillig arbeid. De plukker for eksempel søppel etter påskehelgen. Jeg ser at det blir mer av det og at de deltar mer i integreringen, og dette er jo kjempebra for samfunnet, sier hun.

Lette bytter

Gulsum peker på at det er mange ulike faktorer som forklarer hvorfor disse ungdommene havner i dårlig miljø.

– Nettverk, foreldrenes sosioøkonomiske bakgrunn, og mangel på fritidsarenaer. De vil jakte på raske penger, og her har kriminelle bakmenn utnyttet disse ungdommene. Det er mye negative omtaler om ungdommer som bor i områder som har flerkulturell bakgrunn, og jeg mener vi bør belyse mer av det positive de bidrar med, sier hun svært engasjert.