Tøff hverdag kan gi tung graviditet

Kvinner født i asiatiske og afrikanske land opplever ekstrem kvalme under graviditeten oftere enn norske. Norsk-pakistansk lege forklarer symptomene med lavere fødselsalder og en generelt hardere tilværelse.

Fire leger og forskere fra Folkehelseinstituttet– Åse Vikanes, Andrej Grjibovski, Siri Vangen og Per Magnus – har undersøkt 900 000 graviditeter fra 1967 til 2005. Undersøkelsen ble trykket i Scandinavian Journal of Public Health i vår.

Hyperemesis gravidarum – ekstrem kvalme under graviditeten er et større problem for kvinner født i India, Sri Lanka, Pakistan og Afrika. Legene vet ikke hvorfor dette skjer. En teori er at kroppen reagerer på forandringene som skjer under graviditeten, spesielt forandringene i hormonene. Kvinner som er gravide med tvillinger, blir ofte mer kvalme enn kvinner som venter et barn.

Omtrent en prosent (0,89) av kvinnene fikk ekstrem kvalme under graviditeten. 3,2 og 3,1 prosent av kvinner født i India, Sri Lanka og Afrika sør for Sahara opplevde ekstrem kvalme. Tallet var 2,0 prosent for kvinner født i Pakistan, mens 0,8 prosent av kvinner født i Europa ble ekstremt kvalme.

Hardt: Wasim Zahid, indremedisiner ved Sykehuset i Buskerud, mener en del innvandrerkvinner kan føle svangerskapet mer intenst fordi de har en mer
slitsom hverdag enn sine etnisk norske medsøstre. FOTO: Henrik Kreilisheim

Trengs mer forskning

I USA er ekstrem kvalme den vanligste grunnen til at kvinner blir innlagt på sykehus tidlig i graviditeten. Det er foreløpig gjort lite forskning på dette i Norge. – Forskjellene kan ikke forklares ut fra hvilket land mor kommer fra. Vi må se etter andre forklaringer, som for eksempel gener, diett eller mors infeksjonstatus før og under svangerskapet, skriver Åse Vikanes i rapporten.

Se på alder og kultur

Utrop har snakket med Wasim Zahid, som er indremedisiner ved Sykehuset Buskerud. Han synes funnene i undersøkelsen er interessante. Zahid tror forklaringen kan ligge i kulturelle og psykologiske årsaker.

– Å være gravid mellom 20 og 24 år er vanligere blant kvinner av asiatisk og afrikansk bakgrunn, mens norske kvinner blir gravide i høyere alder. Det kan ha noe å si for hvorfor innvandrerjentene og innvandrerkvinnene rammes oftere.

Psykiske faktorer

En blanding av fysiske og psykiske faktorer kan også føre til at innvandrerkvinnene underbevisst føler svangerskapet sterkere enn sine etnisk norske søstre, mener Zahid. – Kvinner fra land i Asia og Afrika har en helt annen kulturell historie, blant annet i form av et mye tøffere liv hvor de har tatt på seg ansvaret for hele storfamilier, sier han.

Han ønsker at undersøkelsen også sa noe om hvordan norskfødte kvinner med asiatisk bakgrunn har det i forhold til kvinner som er født i Asia, men som er kommet til Norge senere.