Skal du på hytta i påsken? Enten du skal dit eller være hjemme, bør du ha få sosiale kontakter.
Foto: Ola Matsson/Creative Commons
I påsken har mange ferie i Norge. De koser seg med god mat og godterier. Noen er hjemme, noen er på fjellet. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

 

Påsken er en viktig religiøs høytid. Påsken er også en vårfest. Påsken er et skille mellom vinter og vår i Norge. Vinteren slutter, våren begynner.

Hyttepåske

Mange drar på fjellet i påsken. De vil sole seg og gå på ski. De vil bli påskebrune. De spiser appelsiner og Kvikk-Lunsj. De fleste bor i hytter. Hytter er små hus, ofte uten elektrisitet. Noen bor på hotell på fjellet. Det heter høyfjellshotell. Mange er med på påske-skirenn eller påske-quiz. De spiller brettspill og koser seg. Mange leser krimbøker. En krimbok er en bok om noen som bryter loven. Ofte handler slike bøker om mord.

Hjemmepåske

Men mange er hjemme i påsken. Noen går i kirken, mange koser seg hjemme. De spiller brettspill og de ser på tv og spiser påskemarsipan. Hvert år er det påskekrim på tv. Påskekrim er en spennende film om politi og kriminelle.

Påske for nordmenn er gule kyllinger og påskeegg med godteri oppi.
Foto : Ram Gupta

Utepils

Noen drar til byen og tar den første utepilsen. Da må det være fint vær. Utepils betyr at de sitter utenfor puben eller restauranten og drikker øl. Mange dekorerer hjemmet med påskepynt og gule blomster. På skolen lager barna små kyllinger av gult garn. De tar ut innholdet av eggene og maler på eggene.

Skjærtorsdag og Langfredag

På Skjærtorsdag og Langfredag i påsken er butikkene stengt i Norge. I Sverige er butikkene åpne på Skjærtorsdag. Noen drar fra Norge til Sverige på Skjærtorsdag for å kjøpe mat og for å feste. Da drikker de mye alkohol. På Langfredag er både butikker og restauranter stengt i Norge. Langfredag er en stille dag og kveld. Før var det vanlig at ingen besøkte hverandre på Langfredag.

Påskeaften

Påskeaften er lørdag i påsken. Da er det mange som går til et sted hvor de kan danse. Påskeaften er en sosial aften. Noen gjemmer påskeegg på påskeaften. De fleste gjemmer påskeegg 1. påskedag.

Påskemorgen/1. påskedag

Mange gjemmer påskeegg på påskemorgenen. Påskeegg er egg av papp med godterier inni. De voksne gjemmer påskeeggene hjemme eller på hytta. De sier at det er påskeharen som har gjemt eggene. Barna leter etter eggene og spiser godteriene inni. Typisk godteri i påsken er påskemarsipan. 1. påskedag er det vanlig å ha kokt egg til frokost. Lammestek til middag er også vanlig.

Påskesymboler

De viktigste påskesymbolene er korset, egg, kyllinger, lam og fargene gult og lysegrønt. Gult betyr sola og lysegrønt betyr at nå blir snøen borte og det kommer blomster og grønt på trærne. Snart er det vår!