Johannes Vallesverd, seniorrådgiver i Nkom.
Foto: Pressebilde
Black Week kickstarter en hektisk julehandelen for mange. Det gjør deg ekstra utsatt for svindlere på jakt etter penger og informasjon.

Det skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i en pressemelding.

De skriver videre at nordmenn handlet for 2,4 milliarder på Black Friday alene ifølge tall fra Bankaxept.

Ikke trykk på ukjente lenker

– Når vi handler på nett, er det mange lenker som sendes på SMS spesielt knyttet til levering av pakker, men også knyttet til betaling. Hvis vi har handlet flere steder i samme periode, kan det være at vi blir litt mindre kritiske til hvilke linker vi trykker på. Dette vet svindlerne å utnytte, og det kan få store konsekvenser, sier seniorrådgiver Johannes Vallesverd.

Han sier videre:

—Bransjen må intensiverer arbeidet for å redusere denne svindelmetoden, men det også viktig at hver enkelt av oss er oppmerksomme og tenker oss om før vi klikker på lenker eller oppgir informasjon som kan misbrukes av svindlere.

I tillegg til å undersøke nettbutikkene du handler fra, har Nkom følgende fire råd for å unngå Black Week- svindel på SMS: 

  1. Undersøk om avsenderadressen i SMSen ser korrekt ut. Selv om den fremstår korrekt kan den være manipulert eller spoofet.
  2. Tenk deg om før du klikker på lenker i en SMS. Les nøye og se etter om lenken ser korrekt ut. Er det skrivefeil i lenken? Pass på!
  3. Dersom du venter på en pakkelevering så bruk leverandørapp eller selskapets offisielle nettsider for å se etter informasjon i stedet for lenken på sms.
  4. Ikke oppgi bankkontoinformasjon eller BankID uansett om de sier de ringer fra banken eller politiet.