Alexandra Archetti Stølen har i årevis hentet inn musikere fra hele verden til Oslo. Nå har hun fått Oslo bys kunstnerpris.
Foto: Henrik Beckheim
Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen har fått Oslo bys kunstnerpris for 2018. Hun er veldig glad i musikk – og i fotball! 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

 

Alexandra Archetti Stølen er sjef for musikkfestivalen Oslo World. Hun er også president for det Europeiske Forumet for verdensmusikkfestivaler. 31 land er medlem i forumet.

Gir Oslo god musikk

Archetti Stølen henter inn musikere fra Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika. Musikerne reiser til Oslo for å spille på Oslo World. De spiller mange forskjellige typer musikk: Blues, jazz, hip hop, salsa… Oslo World varer i flere dager.

Juryen sier at Alexandra Archetti Stølen får prisen fordi hun gir publikum god musikk fra hele verden. De sier også at festivalen betyr mye for samfunnet. Oslo World arrangerer hvert år Vårt Nabolag på transittmottak over hele landet. Da møtes flyktninger og lokalsamfunn og har det fint sammen. Oslo World står for mange andre arrangementer også.

En glad Alexandra Archetti Stølen flankert av fra venstre ordfører Marianne Borgen, til høyre Harald Nissen, leder av bystyrets Kultur- og utdanningskomité.
Foto : Oslo kommune/Sturlason

– Jeg er heldig som får lov til å lage musikkfestivaler.

– Jeg gjør ikke dette alene, sier festivalsjef Alexandra. – Det er mange flinke som hjelper meg.

Elsker all slags musikk

Alexandra har norsk mor og argentinsk far. Hun er 44 år og har bestandig vært glad i musikk. – Jeg liker alle typer musikk, sier hun. – Jeg hører på mye musikk hvor de synger på spansk. Før var jeg fan av Shakira og andre lationostjerner som ble populære på midten av 90-tallet. Jeg har bestandig hørt på mye forskjellig musikk.

Alexandra sier hun er like glad i acapella-sang fra Afghanistan som reggaeton fra Puerto Rico, hiphop fra Chile, norske viser og amerikansk pop.

 

Fikk fotballinteresse etter sin far

Fotball er også viktig i livet til Alexandra. Faren hennes het Eduardo Archetti og var professor. Han var veldig interessert i fotball. Alexandra arvet den interessen. Hun gikk på samme skole som den kjente argentinske fotballspilleren Juan Pablo Sorín på 90-tallet.

– Faren min kunne alt om fotball. Han visste navnene på nesten alle spillerne på alle lag. Jeg er ikke så interessert som han. Men jeg liker godt forball og jeg elsker å se fotball på TV og live. Aller best liker jeg å se de store norske mesterskapene.

Alexandra er også fotballmamma. Hun har to sønner som spiller på fotballaget Frigg. Hun er med på trening og fotballkamp hver uke.

Oslo World

Men mest glad er Alexandra i musikk. – Jeg er heldig som får lov å lage musikkfestivaler. Det er fint at publikum i Norge får høre musikk fra andre steder i verden, sier hun.

Oslo World er hvert år i uke i uke 44. Neste Oslo World er 29. oktober til 3. november. Da kommer Liniker e os Caramelows fra Brasil, Bombino fra Niger, Nyege Nyege fra Uganda og Tinariwen, også fra Uganda. Og det kommer mange, mange flere!

Det var fire kunstnere som fikk Oslo bys kunstnerpris: kvinneradioen radiOrakel, Pride Art kunstformidling og komiker Yousef Hadaoui.

Dramatiker og teaterregissør Cliff A. Moustache fikk Oslo bys kulturpris.

Veldig stolt og glad

Alexandra Archetti Stølen sier hun er ekstra glad for at hun fikk prisen i år: – Årets priser viser at Oslo blir en stadig mer raus og inkluderende by, sier hun. – Jeg er veldig stolt og glad.