For 15 år siden var arbeidsløsheten rundt 20 prosent i Polen. Nå er den nede på 5,5 prosent

I 2004 bodde det under 7000 polakker i Norge. I 2018 var det rundt 100.000. Men nå kommer det ikke mange polakker til Norge lenger. Og mange reiser tilbake til hjemlandet. Det kan skape problemer for Norge i framtiden. Vi trenger polakker her. Det er mange ledige jobber i byggebransjen. Og det er ikke så mange nordmenn som kan ta disse jobbene.

Økonomien i Polen har blitt bedre. Men det finnes også andre grunner til at flere polakker reiser hjem. Utrop snakket med to damer fra Polen om livet i Norge og Polen.

Ville studere
Karolina bodde i Norge fra 2013 til 2016. Hun jobbet først for Oslo Taxi på Fornebu. Senere jobbet hun på pub. Hun bestemte seg for å reise tilbake til Polen for å studere. Hun ville ha en bedre jobb.

Karolina bodde i Norge i tre år. Hun vurderer å flytte tilbake hit etter endte studier i Polen.
Foto : Privat

Når du kommer til et nytt land, får du ikke de beste jobbene.

Karolina forteller at barnetrygden i Polen har blitt mye høyere de siste årene. Det er fordi regjeringen vil at polske kvinner skal få flere barn. Det kan være en grunn til at flere reiser tilbake, tror hun. Men det er også ting hun ikke liker i Polen.

– Folk i Norge er åpnere. Jeg har bodd i mange land og føler jeg har lært mye. Men folk i Polen er ikke så interessert i det. Mange liker heller ikke at jeg er nysgjerrig og stiller spørsmål. Derfor vil jeg kanskje tilbake til Norge etter at jeg er ferdig med studiene, sier hun.

Redd for å snakke
Karolina bruker sitt virkelige navn når hun snakker med Utrop. Men hun vil ikke at vi skal skrive etternavnet hennes. Utrop snakker også med en annen kvinne. Hun kaller seg «Aleksandra». «Aleksandra» bor fremdeles i Norge, men hun ønsker å reise tilbake til Polen om noen år. Hun har jobb her i Norge. Hun er redd for at sjefen skal finne ut at hun vil reise tilbake. Derfor vil hun ikke fortelle det virkelige navnet sitt.

«Aleksandra» kom til Norge for første gang da hun var 13 år. Moren bodde her. Hun jobbet med rengjøring og «Aleksandra» hjalp henne. I begynnelsen var «Aleksandra» bare i Norge om somrene. Da hun var 19, flyttet hun hit. Hun fortsatte å jobbe med renhold. Etter hvert fikk hun en lettere jobb i et serviceyrke.

Føler seg utenfor
– Jeg har aldri følt at jeg blir fullt ut akseptert her. Jeg har heller ikke lært meg så bra norsk. Jeg har bodd her i seks år nå, men jeg har ikke så mange norske venner. Nordmenn er vanskelige å bli kjent med. De behandler deg heller ikke så bra når du ikke snakker godt norsk. Det er noen av grunnene til at jeg ønsker å reise tilbake.

«Aleksandra» mener at det er mange polakker som blir utnyttet i Norge. De får dårligere lønn og må jobbe hardere og lengre dager. Det er ikke rettferdig, synes hun. Men hun tror det er slik over hele verden.

– Når du kommer til et nytt land, får du ikke de beste jobbene. Slik er det i Polen også. De som kommer fra Ukraina, får de dårligste jobbene der.

«Aleksandra» sier hun kan kjøpe et fint hus i hjembyen i Polen for rundt én million kroner. Det gjør det fristende å flytte tilbake.

I Norge er det heller ikke så mye som skjer, synes hun. Livet er ikke så spennende på små steder i Norge.

– Folk er lite ute. I hvert fall her jeg bor. Hvis du skal ha et interessant liv, må du bo i Oslo, og det er veldig dyrt, sier hun.

ORDFORKLARINGER:
Bransje: gren innenfor næringslivet, for eksempel bokbransjen, bilbransjen og så videre
Friste: gi lyst til.
Eksempel: Den gode lukten fristet henne til å spise en sjokolade.
Pub: kro, bar (fra engelsk ”public house”)
Serviceyrke: en jobb hvor du gjør en tjenestefor andre, f.eks. rengjører eller sjåfør. Service
= tjeneste. Yrke = jobb.