Krekar saksøker staten igjen – mener hele regjeringen var inhabil

Statsminister Erna Solbergs inhabilitet smitter over på resten av statsrådene, mener Krekar.
Foto: TV2
Erna Solberg deltok ikke da det sist uke ble vedtatt at Krekar skulle utleveres, fordi hun kunne være inhabil. Det påvirker hele regjeringen, mener Krekar.
145Shares

Krekars advokat Brynjar Meling har sendt en stevning til tingretten der han skriver at statsminister Erna Solbergs inhabilitet smitter over på resten av statsrådene, skriver Rett24.

Han viser til forvaltningslovens prinsipp om at en overordnet tjenestemanns inhabilitet smitter over på den underordnede.

Justisdepartementet vurderer derimot regjeringen som et kollegialt organ, slik at regelen om overordnet tjenestemann ikke får anvendelse.

Onsdag i forrige uke kom vedtaket fra Justis- og beredskapsdepartementet om at Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, kan utleveres til Italia. Der ble han i fjor sommer dømt til 12 års fengsel for å ha planlagt terror.

Solberg deltar ikke i saker om Krekar fordi «hun kan være inhabil eller nær grensen for inhabilitet», opplyste statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor til NTB i forrige uke.

Bakgrunnen er at Krekar i 2012 ble straffedømt for blant annet alvorlige drapstrusler rettet mot Solberg.