– Amnesty burde ikke invitert Aurora

70 år etter at de først flyktet er palestinerne et folk som fortsatt befinner seg i eksil, er tonen fra samfunnsdebattant Eddie Whyte.

Flere fremtredende norske artister opptrådte i helgen i en støttekonsert mot rasisme og til støtte for #BlackLivesMatter.

Invitasjonen av popartisten Aurora skaper samtidig kraftige reaksjoner hos flere Palestina-tilhengere.

– Amnesty får et forklaringsproblem når de inviterer frontfigurer som åpent bryter den internasjonale kulturboikotten, nekter å respektere palestinernes appell for solidaritet fra verdenssamfunnet og bidrar til en legitimering av den israelske statens aggressive koloniseringspolitikk og krigføring mot sivile, sier samfunnsdebattant Eddie Whyte.

Forbindelser mellom BLM og Palestina-saken

Menneskerettighetsforkjempere rundt om i verden har lenge støttet den internasjonale bevegelsen Boycott Divest Sanctions (BDS) som vil presse staten Israel til å respektere palestinske rettigheter og internasjonal lov.

I 2019 skapte Aurora avisoverskrifter i Norge og internasjonalt da det ble avdekket at hun bevisst ville bryte den internasjonale kulturboikotten som støttes av blant andre #BlackLivesMatter-bevegelsen.

– Til tross for at en rekke palestinske og israelske artister ba henne om å avlyse, valgte de å gjennomføre turneen, sier Whyite.

White påpeker at Israel lenge har operert med en «skyt for å drepe»-politikk i Jerusalem og på Vestbredden – en politikk som ikke er ukjent i de svarte bydelene i USAs største byer der #BlackLivesMatter startet, og der båndene mellom den afroamerikanske solidaritetsbevegelsen og den palestinske er sterke.

På en solidaritetsmarkering på Festplassen i Bergen nylig, med over 1000 andre mennesker til stede, fikk Aurora mye oppmerksomhet etter uttalelsen: «Jeg skammer meg over at vi ikke har tatt kampen (mot rasisme) før.»

– Det er prisverdig at artisten er tydelig på behovet for å kjempe mot rasisme, og at det haster. Når kan vi forvente en innrømmelse om at hun også har vært unnfallende når det gjelder undertrykkelse i Palestina?, spør Whyte.