Faktasjekk og Facebook-rapporter skal styrke EUs kamp mot desinformasjon

EU kommisjonen sier feilinformasjon spres både bevisst og ubevisst.
Foto: Pixabay
EU styrker kampen mot desinformasjon om koronaviruset. Blant tiltakene er månedlige rapporter fra sosiale plattformer som Facebook og mer faktasjekk.

– Korona er ikke det eneste viruset som skaper problemer. Parallelt med pandemien har det spredd seg en «infodemi», en bølge av falsk og villedende informasjon, bløffer og konspirasjonsteorier, sier EUs utenrikssjef, Josep Borrell.

– Feilinformasjon kan koste liv. Vi har blant annet sett feilinformasjon om helsetiltak, som at man kan kurere covid-19 ved å drikke blekemiddel eller at det ikke hjelper å vaske hendene. Det har også ført til fysisk skadeverk mot 5G-master i enkelte land, forteller Borrell.

– Noen ønsker å skade EU og undergrave demokratiet og myndighetene i EU og medlemslandene. Vi trenger en tydelig innsats for å gjøre borgerne oppmerksom på dette, og vi trapper opp den innsatsen, sier han.

EU-kommisjonen og unionens utenrikstjeneste jobber sammen om strategisk kommunikasjon og bruker også åpent diplomati for å bekjempe feilinformasjon. Også de store sosiale mediene blir bedt om å bidra.

TikTok er også på vei inn i folden, og det forhandles med WhatsApp, sier visepresident Vera Jourova i EU-kommisjonen. Hun sier hun støtter Twitters merking av to meldinger fra Donald Trump som villedende.

– De slettet ikke meldingene. Vi kan alle se dem. De bidro med faktasjekket informasjon og fremmet fakta, sier Jourova.

Hun risikerer dermed å tråkke på tærne til den amerikanske presidenten. Han svarte på Twitters merking med raseri og en presidentordre som åpner for å endre loven som beskytter sosiale medier mot juridisk ansvar for brukerne innhold.

– Fakta er demokratiets drivstoff, dets råmateriale. Uten korrekt informasjon er det vanskelig for folk å treffe riktige beslutninger, forklarer Borrell.

– Meninger er frie, men fakta er fakta.

– Den neste kampen ser ut til å stå om vaksiner, sier Jourova og viser til vaksineskepsis i Tyskland.

Landet har en forholdsvis høy andel som nekter å vaksinere barna sine – 3 prosent av foreldrene. Ifølge det føderale senteret for helseutdanning er rundt 20 prosent av tyskerne skeptiske til vaksiner.