Studentenes fredspris til tyrkisk studentgruppe

Orgnisasjonen METU LGBTI+ Solidarity er årets vinner av Studentenes fredpris.
Foto: Hasim Sezgin Kılıc
Organisasjonen METU LGBTI+ Solidarity tildeles Studentenes Fredspris 2021 for sin innsats for seksuelle minoriteter i landet.

Studentorganisasjon holder til i Middle Eastern Technical University (METU) i Ankara, Tyrkia, og har kjempet for LHBTI+-rettigheter siden 1996, ifølge saih.no.

Ved å arrangere ukentlige møter for LHBTI+ personer og årlige Pride-parader har Solidarity fått internasjonal oppmerksomhet.

– Studentgruppen gir et modig bidrag i kampen for likestilling og rettferdighet, sier SAIHs leder Sunniva Folgen Høiskar, som ledet årets priskomité.

Seksuelle minoriteter utsatt

Situasjonen for seksuelle minoriteter i Tyrkia og andre deler av verden viser en negativ utvikling.

SAIH ga tidligere i år ut en rapport som tar for seg fremveksten av anti-kjønnsbevegelsen, en internasjonal bevegelse som er imot det de kaller «kjønnsideologi».

– I Tyrkia strammer myndighetene stadig grepet og å engasjere seg blir stadig farligere. Det krever mye mot av organisasjoner som METU LGBTI+ Solidarity å fortsette arbeidet sitt, sier Folgen Høiskar.

– Konservative krefter mot skeive

Antikjønns-bevegelsen gjør seg gjeldende utover landegrensene og påvirker lovverk og politikk.

I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen og i Polen har rundt 100 kommuner erklært seg som «LHBT-frie soner». I Brasil renses skolene for “kjønnsideologi” og amerikanske evangelikere holder lobbyvirksomhet mot skeives rettigheter og seksualitetsundervisning i afrikanske land.

– Nye og gamle konservative krefter finner sammen på tvers av ellers tydelige skillelinjer, i sin motstand mot likestilling og skeives rettigheter. Antigender-bevegelsen jobber systematisk for å frata unge mennesker retten til en inkluderende seksualundervisning og til å studere og forske på kjønnsstudier. Med dette bakteppet blir det tydelig hvorfor det årets prisvinner gjør er så viktig, avslutter Folgen Høiskar.