Norsk Pen gir ytringsfrihetspris til satiretegnere i Norge

Ytringsfriheten omfatter også retten til religionskritikk, sier nestleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.
Norsk PEN gir Ossietzkyprisen 2020 til satiretegnerne i Norge for fremragende innsats for ytringsfriheten, melder de i en pressemelding.
29Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

Prisen tildeles alle som arbeider med satire- og avistegning i Norge.

– Ytringsfrihet er ikke gitt oss for kun å verne ytringer vi kan nikke anerkjennende til. Den skal særlig verne ytringer som fornærmer, som sjokkerer eller uroer oss. Akkurat slik satiretegningene gjør, sier Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN i pressemeldingen.

Prisen deles ut kun få dager etter at en lærer ble brutalt drept i Paris omtrent en uke etter at han hadde vist karikaturer av profeten Muhammed i forbindelse med en time om ytringsfrihet.

– Denne prisen ble dessverre mer aktuell enn vi hadde ønsket. Satire og satiretegninger er viktig for livet og samfunnet vårt, og bør fortsatt være det. Det er viktig at satiretegnere føler seg trygge til å ytre det de vil, sier Stavrum.

I sin begrunnelse for årets tildeling, skriver styret i Norsk PEN:

Norge har en lang, sterk og stolt tradisjon for satiretegninger. Styret i Norsk PEN ønsker med årets Ossietzkypris å hedre denne tradisjonen og samtidig rette oppmerksomheten mot situasjonen for dagens satiretegnere. De som med en enkel strek kan ramme andre med sin satire  men som for sitt yrke risikerer å bli rammet uforholdsmessig hardt selv.