Minnesmerker over norske Holocaust-ofre forsvunnet

Nye snublesteiner har blitt lagt til Oslo i løpet av august. Snublesteinene ser akkurat ut som disse, som ligger på fortauet utenfor Jødisk Museum.

To av steinene kom til rette før helgen, men seks er fremdeles borte, opplyser museumsdirektør Torill Torp-Holte i Jødisk Museum til NRK.

– Hvis en byggearbeider ser en stein med kobberplakett påskrevet ord som «deportert» og «Auschwitz» bør man skjønne at dette er viktig, at det har noe med krigen å gjøre, og at man ikke bare kaster den i en konteiner, sier Torp-Holte.

Bymiljøetaten, som er ansvarlig for at minnesteinene blir satt tilbake etter utført veiarbeid, innrømmer at rutinene deres ikke har vært gode nok, og lover å endre dem i samarbeid med Jødisk Museum.

– Endringen går på varsling, samt detaljering av hvordan steinene skal settes tilbake, forteller Joakim Hjertum, seksjonssjef for veiforvaltning i Bymiljøetaten.

Snublesteinene er brosteiner som ligger i bakken utenfor steder hvor deporterte norske jøder bodde eller arbeidet før de ble ført ut av landet.

(©NTB)