Zaniar Matapour skyldig i grov terror – dømmes til 30 års forvaring

Høyesterett vil ha siste ord i saken om en 57-årig som kom med hatytringer mot den norsk-pakistanske politikeren Akhtar Chaudry (Foto: Illustrasjon).

VG , TV 2 og NRK erfarer alle at han får 30 års forvaring med 20 års minstetid.

Påtalemyndigheten la til grunn at angrepet var en terrorhandling og la ned påstand om 30 års forvaring, lovens strengeste straff, da rettssaken ble avsluttet 16. mai.

Det har vært uomstridt at Matapour drepte to personer og påførte ni andre skuddskader da han tok fram to skytevåpen fra en bag og fyrte løs mot menneskemengden i og utenfor Per på Hjørnet og London Pub natt til 25. juni 2022. Det har heller ikke vært uenighet mellom partene at skytingen var terrormotivert.

Derimot hevdet Zaniar Matapours forsvarer Marius Dietrichson i sin prosedyre at angrepet skjedde som følge av ulovlig provokasjon fra norske myndigheter, først og fremst i form av Etterretningstjenesten. I tillegg mener han at Matapour er strafferettslig utilregnelig.

Oslo tingrett slår nå altså fast det motsatte – at 45-åringen er tilregnelig.

Flere hundre fornærmede

Han dømmes til å betale over 100 millioner kroner i oppreisning og erstatning til 312 fornærmede for Oslo-skytingen 25. juni for to år siden, ifølge TV 2, NRK og VG.

To menn ble drept av skuddene, mens ti andre ble påført skuddskader eller andre fysiske skader.

Da hovedforhandlingene begynte, var det registrert 244 fornærmede, men det kom til flere underveis i rettssaken. Da saken ble avsluttet, hadde 312 personer status som fornærmet. Samtlige fornærmede fremmet krav om oppreisningserstatning fra Matapour.

Lettelse i støttegruppe

Leder Espen Evjenth i Støttegruppa 25. juni sier det oppleves som at de fornærmede er blitt trodd og tatt på alvor med dommen mot Zaniar Matapour.

Evjenth ble selv skutt i panna under angrepet mot det skeive utestedet London Pub. Han legger særlig vekt på at tingretten slår fast at angrepet var et terrorangrep.

– Dette er en stor lettelse for mange av våre medlemmer. Det var 24 fornærmede som vitnet i retten, og de utviste et beundringsverdig mot ved å fortelle åpent om hva som skjedde med dem, hvor redde de var og hvordan dette har påvirket dem i ettertid, sier han til NTB.

Vurderer å anke

Forsvarer Marius Dietrichson vil lese dommen nærmere, men det går trolig i retning av at de vurderer å anke, sier sistnevnte.

– Vi må naturligvis gå gjennom dommen i detalj før vi kan svare på om den ankes eller ikke, sier Dietrichson til NRK.

Han sier han hadde «forventet en dypere og mer analytisk tilnærming» enn hva han ser i dommen.

Les Utrops saker om 25. juni-terroren:

Kurder siktet for drap og terror etter skyting mot pub for homofile

Skytingen på London vakte minner – som jeg ikke hadde noen å dele med

Skeive minoriteter bak “spontan”-paraden

Skepsis til granskningen av Oslo-skytingen: – Vil ta tid, sier Mehl

Støttegruppa markerte to år siden skytingen 25. juni