FN-sjef tror på global avtale om migrasjon

FN-generalsekretæren ga uttrykk for at det finnes partiskhet mot Israel i FN-systemet.
Foto: U.S. Mission Geneva/Eric Bridiers
Jeg tror verden vil enes om en avtale om migrasjon før slutten av året, sier FNs generalsekretær Antonio Guterres.

Guterres (bildet) ber verdens land respektere flyktningregler og menneskerettigheter.

– Migrasjon er en nødvendighet. Men vi må organisere og regulere det bedre for å skape en vinn-vinn-situasjon, understreket António Guterres på en pressekonferanse i forbindelse med fredsmeklerkonferansen Oslo Forum tirsdag.

Han svarte diplomatisk og uten fordømmelse på NTBs spørsmål om hvordan han synes Europa og USA håndterer flyktninger og migranter. Både USAs praksis med å ta barn fra foreldre som tar seg ulovlig inn i USA, og historien om migrantbåten som ble nektet anløp i flere europeiske land nylig, har gjort temaet hett nok en gang.

– I disse dager er Oslo verdens fredsmeklingshovedstad, og dermed verdens fredshovedstad.

– Landene har rett til å bestemme over sin egen migrasjonspolitikk, men de må naturligvis respektere migrantenes menneskerettigheter, svarte Guterres, som så sent som mandag advarte mot å traumatisere migrantenes barn ved å skille dem fra foreldrene.

Rundt 120 fredsmeklere, toppdiplomater og andre aktører på den internasjonale scenen samlet seg tirsdag på Losby gods utenfor Oslo for å diskutere veier til fred. Samme dag la FN fram en rapport som viser at verdens små og store konflikter driver rekordhøye 68,5 millioner mennesker på flukt. Ved siden av flyktninger reiser mange fra fattige land mot Europa og USA i håp om å få en jobb.

Håper på enighet i desember
Med en personlig historie fra hjemlandet Portugal argumenterer Guterres for fordelene med innvandring:

– Moren min er 94 år gammel, og det er alltid noen som tar hånd om henne. Men jeg har aldri møtt en portugiser som gjør det, det er alltid innvandrere. For meg er det tydelig at migrasjon er nødvendig, konkluderer han.

I desember arrangerer FN en stor, internasjonal konferanse i Marrakech i Marokko, der målet er å bli enig om en avtale – «compact» – om migrasjon. Guterres presiserte tre områder som må være en del av den: utviklingssamarbeid, lovlige migrasjonsruter og et internasjonalt samarbeid for å stoppe menneskesmugling og trafficking.

– Vi må ha effektivt utviklingssamarbeid for å gjøre migrasjon til en mulighet, ikke en nødvendighet. Folk må kunne velge å bli i sitt eget land og leve et verdig liv, påpeker han.

Han påpeker at menneskesmugling og menneskehandel innebærer forferdelige menneskerettsbrudd, og viser til situasjonen i Libya som et eksempel på hvor ille det kan gå.

– Der har vi nylig sett den tragiske gjenreisingen av slaveriet. Det er en skandale vi ikke kan akseptere, sa han.

– Fredshovedstaden
Guterres ble tatt imot av utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), og de holdt en felles pressekonferanse med Somalias statsminister Hassan Ali Khayre før forumet åpnet.

Her benyttet FN-sjefen anledningen til å rose Norges rolle på den internasjonale scenen og for å hjelpe til for å finne løsninger på konflikter.

– I disse dager er Oslo verdens fredsmeklingshovedstad, og dermed verdens fredshovedstad, sa han.

Søreide påpeker at Oslo forum startet som en liten samling «ved peisen» for 16 år siden. Nå deltar rundt 120 mennesker.

– Vi har alvorlige temaer vi skal diskutere. Vi er i en situasjon hvor konflikter sprer seg og blir mer komplekse, og vi har alle et felles ansvar for å prøve å hindre konflikter i å bryte ut, sa Søreide.

(©NTB)