- Frp-lederen vil begrense innvandringen til Norge - 12.11.2024
- Ny handlingsplan mot antisemittisme - 12.11.2024
- LIM-leder: – Norge vil få svenskinspirerte innstramninger - 11.11.2024
Ifølge Nettavisen varte forhandlingene til klokken 4.30 om natten. Men til slutt klarte de 28 stats- og regjeringssjefene i EU å få på plass en avtale som alle kunne slutte seg til.
Enigheten går ut på at EU-land i fellesskap skal ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet og settes i land på europeisk side.
Samtidig skal det være fullstendig frivillig å delta i innsatsen. Det var et ufravikelig krav fra dypt skeptiske medlemsland i øst.
Oppretter kontrollsentre
Med den nye enigheten begynner EU å fylle innhold i ideen om «ilandstigningsplattformer», et obskurt begrep som skapte betydelig forvirring i Brussel da det dukket opp i EUs tidlige tekstutkast i forrige uke.
Nå legges det opp til at dette systemet skal bli en felles EU-innsats. Tanken er at EU skal opprette et nettverk av såkalte kontrollerte sentre i medlemsland langs middelhavskysten. Der skal det gjøres en første siling av flyktninger og migranter som settes i land. I etterkant vil en del av disse bli omfordelt til andre medlemsland for videre oppfølging.
Systemet skiller seg dermed fundamentalt fra ordningen med obligatoriske kvoter som EU vedtok for å avlaste hardt pressede Hellas og Italia under flyktningkrisen i 2015. Polens statsminister Mateusz Morawiecki mener det nye kompromisset er «veldig godt». Polen er blant dem som har nektet å godta de obligatoriske kvotene.
Fokus på kvoteflyktninger
I den nye enigheten fastslås det også at EU skal vurdere mulighetene for å utvikle et system for ilandstigning i Nord-Afrika.
Det EU håper på der, er et samarbeid med FN og nordafrikanske land om mottakssentre for flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet, men som føres tilbake til afrikansk side før de rekker å nå fram til europeisk havn.
EU lover å hente ut kvoteflyktninger fra disse leirene. Men også her skal deltakelse være fullt ut frivillig fra medlemslandenes side.