Klager inn til PFU for dekning av rasismesak

Atle Antonsen at stage during Late Night Fredag. The event was part of the Crap comedy festival and took place in Oslo at Parkteatret on 27. January 2017. ..Lineup:.Sofie Hagen (comedian).Dag Sørås (comedian).Martin Beyer-Olsen (comedian).Ahmed Mamow (comedian).Christoffer Schjelderup (comedian).Atle Antonsen (comedian)

– Vi mottok klagen i forrige uke, og den vil bli behandlet på vanlig måte, opplyser Trude Hansen, rådgiver og fagleder i PFU til Dagbladet.

Hansen understreker at behandlingen er «på begynnerstadiet», og at de trolig ikke rekke å behandle saken på PFUs møte nå i mars. Neste mulighet er 26. april.

NTB har lest den ti sider lange klagen fra Antonsen. Han mener NRKs fremstilling av straffesaken mot ham i «Arena» og i nyhetsinnslaget på Nyhetsmorgen er i strid med seks punkter i Vær varsom-plakaten (VVP).

«Innslagene omtaler en henlagt straffesak. Dette innebærer at det stilles strenge krav til at journalisten etterlever prinsippene i VVP. Årsaken til dette er at en medieomtale av en straffesak som er henlagt, ikke skal etterlate et inntrykk av at vedkommende likevel er skyldig i de straffbare forholdene vedkommende var mistenkt for.

Uskyldspresumsjonen står sterkt i norsk rettstradisjon og medfører at journalisten i særlig grad må opptre med saklighet og omtanke i sitt journalistiske arbeid», står det i klagen.

Programredaktør for NRK nyheter Knut Magnus Berge bekrefter overfor NTB at de har mottatt klagen.

– Vi er i kontakt med Antonsen og hans representanter. Dette er en sak som skal behandles i PFU på vanlig måte, og utover dette har jeg ingen kommentarer til saken, sier Berge.