Hjem 2024 Utg 31-15.08.2024 Ytre høyreleder: Frankrike kastes i armene på ytre venstre

Ytre høyreleder: Frankrike kastes i armene på ytre venstre

Nasjonalpopulisten Jordi Bardella er typen som vil tiltrekke seg stemmene fra unge majoritetsmenn som føler seg utelatt i dagens Europa, skriver kommentarforfatteren.

– Frankrike kastes i armene på ytre venstre, sier Bardella etter at prognosene spår en overraskende seier til venstrealliansen Ny folkefront (NFP).

RN, som fikk flest stemmer i første valgomgang, ligger an til å komme på tredjeplass, bak president Emmanuel Macrons sentrumsallianse, ifølge prognosene fra andre og avgjørende omgang søndag.

Bardella går hardt ut mot det han kaller en «allianse av vanære» etter valget på ny nasjonalforsamling. Ingen av de tre største partigruppene ligger an til å få flertall etter valget.

Stor overraskelse

I gatene i Paris var det gledesscener etter at prognosene ble offentliggjort, skriver NTB.

– Jeg våger ikke å tro det! Det må være en spøk, det er for fantastisk! Dette er mitt Frankrike, utbrøt folk på Place de la République i Paris, ifølge avisen l’Humanité.

Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap ved Universitetet i Oslo forteller at målingene kom som en stor overraskelse.

– Det viser noe annet enn meningsmålingene har spådd. Det er tre blokker: ytre høyre, sentrum og venstresalliansen som ingen ser ut til å få klart flertall.

Uansett utfall vil ikke Macron kunne styre Frankrike med sin egen politikk, og må endre måten han styrer landet på, forteller Aukrust.