Hver tiende innbygger i Frankrike er innvandrer

Stadig flere franske borgere har innvandringsbakgrunn, viser ny forskning.
Foto: flickr.com
En tidel av alle som bor i Frankrike, ble født som utleding, sier landets statistikkbyrå i sin første innvandringsstudie på ti år.

En tidel av alle som bor i Frankrike, ble født som utleding, sier landets statistikkbyrå i sin første innvandringsstudie på ti år.

Nesten sju millioner av landets innbyggere ble «født som utlending i et annet land», opplyser Insee. Det tilsvarer 10,3 prosent av befolkningen. I 1968 var andelen 6,5 prosent.

I 2021 hadde rundt en tredel av innvandrerne som fått fransk statsborgerskap. Studien viser at innvandrerne og etterkommerne deres i stor grad glir inn i det franske samfunnet, og mange får barn i Frankrike.

Blant tredjegenerasjons innvandrere hadde ni av ti bare en eller to besteforeldre som hadde innvandret.

– En tredel av Frankrikes befolkning har innvandringstilknytning i løpet av de tre siste generasjonene, sier Sylvie Le Minez ved Insee. Hun sier innvandrere har bidratt til mangfoldet i det franske samfunnet.

For et halvt århundre siden kom innvandreren hovedsakelig fra Sør-Europa, mens det i 2021 var flere fra Afrika og Asia, sier Le Minez.

Over 12 prosent av innvandrerne det året var født i Algerie, og 12 prosent i Marokko. Fire prosent kom fra Tunisia, viser studien.

Over åtte prosent kom fra Portugal, fire prosent fra Italia og rundt tre prosent hver fra Tyrkia og Spania.

Litt over halvparten av innvandrerne er kvinner. De fleste trekker mot de store byene, inkludert Paris. Der utgjør innvandrere opptil en femdel av befolkningen.

(©NTB)