Little Amal for første gang til Norge

Flykningdukken Little Amal skal i år besøke Trondheim og Olavfest.
Foto: walkwithamal.org
Olavsfest inviterer hele Norge til Trondheim for å ta imot "flyktningdukken" Little Amal.
0Shares

Kunstverket, som skal forestille en syrisk flyktningjente på tre og en halv meter, har reist over hele verden og blitt et internasjonalt symbol på menneskerettigheter.

Siden starten på den lange reisen fra den syrisk/tyrkiske grensen i 2021, har Amal forflyttet seg 8 000 kilometer, blitt tatt imot av rundt en million mennesker i 90 byer i 13 land over hele kloden. Når Olavsfest inviterer henne til Trondheim, blir dette det første gang hun besøker Norge og Skandinavia, ifølge Olavsfest.

Symbol på menneskerettigheter

Å ønske Amal velkommen handler om feiring, inkludering og vennskap, men også om å sette globale menneskerettigheter på dagsorden i lys av verdens flyktning- og klimakrise, ifølge Olavsfest.

– Hun er blitt et internasjonalt symbol på menneskerettigheter og blir en viktig attraksjon på en festival som har TILLIT som tema. Hvordan møter vi som samfunn og medmennesker de som kommer utenfra? Med tillit eller mistillit, spør Olavsfest-direktør Steinar Larsen.

Amal vil ankomme Trondheim på åpningsdagen av Olavsfest 28. juli, og blir helt sentral under årets åpningsarrangement. Hun vil dessuten delta på en rekke arrangementer under hele festivaluka.

– Vi i Olavsfest setter utrolig stor pris på at Little Amal velger å komme til Trondheim under årets festival. Amal symboliserer jo en syrisk flyktningjente på ti år, som vandrer verden rundt på leting etter sin mor, sier Olavsfest-direktør Steinar Larsen.

– Handler om hvordan vi tar imot folk

Flyktningene som kommer til landet vårt er en positiv ressurs. Spørsmålet er hvordan vi å ta imot flyktningene som kommer hit og hvordan vi gjør det i praksis, mener han.

– Årets tema for Olavsfest er «tillit». At Little Amal besøker oss, gir oss unike muligheter til å reflektere rundt dette spørsmålet.  Vi samarbeider med ulike aktører i vår egen by og region, men også med aktører i resten av landet og over landegrensene. Olavsfest er en internasjonal festival og arena for refleksjon rundt menneskerettigheter og verdispørsmål. Ved at Little Amal besøker oss, løfter vi dette perspektivet ytterligere.

Om Little Amal

– Little Amal er produsert av London-baserte The Walk Productions, i samarbeid med Handspring Puppet Company fra Sør-Afrika.
– Har besøkt 13 land, en million mennesker i levende live og over 90 byer og tettsteder.
– En halv million barn har deltatt på undervisningsopplegget som er laget i forbindelse med prosjektet.
– Over 12 000 mennesker har vært involvert lokalt i arrangementene.
– Little Amal har oppnådd 43 millioner views på TikTok. Nettsiden er besøkt av 650.000.