Huitfeldt: IS-siktede betaler for hjemreisen selv

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) opplyser at de to terrorsiktede søstrene, som ble hentet til Norge fra al-Roj-leiren i Syria, må dekke kostnadene knyttet til reisen selv.
Foto: Sturlason
De to IS-siktede søstre, som ble hentet ut fra al-Roj-leiren i slutten av mars, må dekke hjemreisen selv, opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Opplysningen kommer i forbindelse med at stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) stilte spørsmål til Utenriksministeren om hvor mye bistanden for å hente hjem de norske borgere fra al-Roj-leiren i Syria har kostet, og hvor mye de må dekke selv.

– Utgangspunktet for all konsulær bistand er at den enkelte norske borger dekker sine egne utgifter. Det gjelder også i denne saken. Kvinnene har samtykket i å dekke egne utgifter i forbindelse med bistanden, herunder flybilletter, gebyrer for pass og utgifter til DNA-testing for fastsettelse av barnas identitet og norske statsborgerskap. Utenriksdepartementet er i ferd med å sammenstille utgiftene, og vil fakturere de involverte så snart dette er gjort, opplyser Huitfeldt.

Det var natt til onsdag 29. mars at de to terrorsiktede kvinnene og deres tre barn landet på Oslo lufthavn, og ble pågrepet ved ankomst. De to kvinnene og deres tre barn fikk hjelp av norske myndigheter til å reise hjem fra al-Roj-leiren i Syria. Kvinnene er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

(©NTB)