Ingen afghanske medhjelpere har fått asyl i Norge

Ingen av afghanere som jobbet for det norske Forsvaret,innfridde kravene, ifølge Utenriksdepartementet.
Foto: Greggery Peccary
En spesialordning skulle gi afghanere som jobbet for det norske Forsvaret i Afghanistan, opphold i Norge. Men ingen av dem som søkte, innfridde asylkravene.
0Shares

– Forsvarsdepartementet har fremmet null søknader for Justisdepartementet. Ingen av dem som sendte søknader, innfridde kravene som ble satt i instruksen, forteller pressevakt i Forsvarsdepartementet, Ann Kristin Salbuvik, til Vårt Land.

Utenriksdepartementet sier det samme.

– Uten tvil har mange tidligere ansatte det vanskelig i dagens Afghanistan. Men ingen av dem som fremmet en søknad, innfridde kravene som ble satt i søknadsordningen, sier opplyser kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Håland Simenstad.

Regjeringen etablerte i mars i fjor en begrenset søknadsordning for tidligere forsvars- og ambassadeansatte i Afghanistan. 239 afghanere hadde meldt seg da søknadsfristen gikk ut 1. september i fjor.

Søknadsordningen inneholdt en rekke kriterier. Blant annet måtte man ha vært ansatt etter 2014 og vært direkte ansatt som tolk eller «house staff» – for eksempel renholder – av Forsvaret i Afghanistan, eller vært lokalt ansatt på den norske ambassaden i Kabul.

(©NTB)