Fra Brumunddal til ministerjobb i Hellas

IKT-professor Sokratis Katsikas ved NTNU på Gjøvik har fått ministerjobb i opprinnelseslandet.
Foto: NTNU
IKT-professor Sokratis Katsikas ved NTNU-universitetet på Gjøvik er utnevnt som statsråd i den greske overgangsregjeringen.

Til VG sier den ferske digitaliseringsministeren, som er bosatt i Brumunddal, at han egentlig ikke har tid til å være både statsråd og professor ved NTNU.

– Utnevnelsen kom veldig overraskende, og jeg hadde egentlig ikke tid til dette. Men landet må ha en regjering fram til Hellas kan holde nyvalg 25.juni, sier han til VG.

Foreløpig har han deltatt på digitale regjeringskonferanser, men han opplyser til avisen at han denne uken må til Athen for å møte resten av regjeringen.

Den består nå av eksperter fra ulike sektorer i samfunnet, en såkalt teknokrat-regjering, ettersom ingen av de tre store partiene i Hellas fikk flertall i valget i mai. I Hellas er det ingen tradisjon for koalisjonsregjeringer.

Katsikas sier han ikke har noe helt sikkert svar på hvorfor han ble utnevnt nå.

– Dette vet jeg ikke sikkert, men jeg antar at ministrene i den avgåtte regjeringen foreslo navn til den midlertidige regjeringen, og at mitt navn kom opp. Systemet er slik at alle partiene må godkjenne de midlertidige statsrådene, eller i alle fall ikke protestere mot utnevnelsene. Hvis noen protesterer, finner man et annet navn, i fred og ro, sier Katsikas.

(©NTB)