Raja ber Norge jobbe for egen konvensjon om krigsforbrytelser mot kvinner

Abid Raja
Foto: Ram Gupta
Venstre-politiker Abid Raja ber regjeringen jobbe for en egen konvensjon om krigsforbrytelser mot kvinner.

Raja mener Norge må ta fredsprisvinnerne på alvor når de etterlyser internasjonalt arbeid mot seksuell vold. Den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad er kommet til Oslo for å motta Nobels fredspris 2018 for kampen mot seksualisert vold i krig.

– Norge, som har meget stor anseelse internasjonalt, bør bruke sin internasjonale posisjon til å framdrive en egen konvensjon om krigsforbrytelser mot kvinner, sier Raja til NTB.

Han peker på at internasjonale straffedomstoler har tolket inn i ulike konvensjoner at voldtekt i krig kan anses som krigsforbrytelse, men at det ikke finnes noen konvensjoner som eksplisitt handler om krigsforbrytelser mot kvinnekroppen.

– En slik konvensjon betyr at verdenssamfunnet kan slå fast at voldtekt i krig er en krigsforbrytelse. Det vil gi domstolene et regelverk å forholde seg til og vil ha preventiv og forebyggende effekt, sier Raja.

Han mener en slik konvensjon også eksplisitt må slå fast kvinners rett til å ta abort etter voldtekt i krig. I dag har kvinner i mange land verken juridisk eller faktisk rett til dette selv om graviditeten skyldes massevoldtekt.

– En egen konvensjon vil kunne bane vei for aksept for abort i slike situasjoner, sier Raja.

(©NTB)