– Støre-regjeringen må stoppe eksilskatten som kreves av eritreere

Norske skattekroner går til det eritreiske regimet via en to-prosents "eksilskatt". Sverige vurderer tiltak mot skatteinnkrevingen, og flere i Norge mener Norge må gå i samme retning.
Sveriges regjering vil ha slutt på at eritreiske flyktninger blir tvunget til å betale eksilskatt til hjemlandet. – Støre-regjeringen må gjøre det samme, krever Abraham Tekle, som har opplevd å bli truet.

Utenriksminister Tobias Billström har tydelig talt:

– Regjeringen kommer til å handle. Regjeringen har ikke gitt Eritrea løyve til å drive inn skatt i Sverige.

Etter at Eritrea ble selvstendig i 1993 innførte staten en «rehabiliterings- og gjenoppbyggingsskatt for eritreere bosatt utenfor landet», opplyser Landinfo.

Eksilskatten på to prosent av årslønnen er langt fra frivillig. Eritreiske flyktninger i Norge forteller Vårt Land om svært hårdhendt innkreving.

Nektes adgang til kulturarrangementer

To rapporter fra analyseselskapet Proba viser til dette:

– Norsk-eritreere som ikke betaler to-prosentskatten kan bli nektet adgang pa møter, gudstjenester og kulturarrangementer (…) Norsk-eritreere som avstår fra å betale, har blitt gjenstand for ulike former for trakassering. Familie i hjemlandet har også blitt trakassert, skriver en av rapportene til Kunnskapsdepartementet.

Abraham Tekle, som kom til Norge i 2002, krever at Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt gjør som svenskene og stopper innkrevingen.

Opposjonspartier krever handling

Innkrevingen skjer innad i det eritreiske miljøet, blant annet gjennom trossamfunn.

– Flere såkalte eritreiske flyktninger i Norge truer via sosiale medier oss som kritiserer regimet, forteller han til Vårt Land.

Statssekretær Andreas Kravik (Ap) sier til avisen i en e-post:

– Eritreiske myndigheter og deres representanter har ikke anledning til å inndrive skatt av eritreiske borgere i Norge.

Søndag skrev Vårt Land om at oppsisjonspartiene Frp og Venstre krever handling i saken.

– Støre-regjeringen må på banen akkurat som den svenske regjeringen. Utenriksministeren må være krystallklar på at eksilskatten til Eritrea er uakseptabel, ifølge opposisjonspartiene.