Valgloven endres – muligheten for kumulering ved stortingsvalg fjernes

Frp foreslo at velgerne skulle beholde muligheten til å endre listene, men de andre partiene stemte mot.
Foto: Sturlason/Oslo kommune
Nå blir det ikke mulig å endre på valglistene ved stortingsvalg. Både kryss og muligheten til å stryke skal vekk.

Nå blir det ikke mulig å endre på valglistene ved stortingsvalg. Både kryss og muligheten til å stryke skal vekk, skriver Nettavisen.

Endringene ble behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget før sommeren. I innstillingen skriver kommunaldepartementet følgende om valglistene:

«På bakgrunn av en helhetlig vurdering mener departementet at det ikke er ønskelig å gi velgerne innflytelse over hvilke av partiets kandidater som velges inn.»

I dag må en kandidat ha personstemmer fra 50 prosent av velgerne for å rykke opp på stortingslisten. Det har aldri skjedd og alle har vært enige om at dagens ordning er lite tilfredsstillende. Dermed hadde man i realiteten to valg: enten senke terskelen, eller fjerne ordningen. Politikerne valgte det siste.

Frp foreslo at velgerne skulle beholde muligheten til å endre listene, men de andre partiene stemte mot.

– Dette er velgerforakt fra politikerne. De forteller velgerne at dette kan ikke dere håndtere, sier Roy Steffensen (Frp) til Nettavisen.

Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) i Kommunaldepartementet forsvarer endringen.

– Dagens ordning kan føre til at velgerne tror de har en innflytelse de i praksis ikke har. Det er derfor uheldig å beholde ordningen.

Ingen endringer ved kommunevalget

Det blir ingen endringer i mulig å endre på valglistene ved kommunevalget. Både kryss og muligheten skal fortsatt være mulig. I norske kommune- og fylkestingsvalg velger man både parti og kandidat. I valglokalet gjøres dette ved først å velge mellom de forskjellige partienes stemmeseddel. Stemmesedlene kommer ferdig utfylt med partiets listekandidater.

Kumulasjon kan utføres på to måter. En mulighet er ved å sette et merke ved kandidatens navn som allerede er oppført på stemmeseddelen fra partiet man har valgt. Man kan kumulere så mange personer på listen som man vil. Den andre muligheten velgerne har er å gi en personstemme til kandidater på andre valglister. Dette blir kalt å legge på en «slenger» og gjøres ved å føre disse kandidatnavnene opp på stemmeseddelen. Ved å føre på en kandidat fra en annen liste blir verdien til stemmen din fordelt mellom partiet på stemmeseddelen og partiet du har oppført slengere fra.

Ved høstens kommunevalg i Oslo var tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland plassert på 65. og siste plass av nominasjonskomiteen. Men nok personstemmer ved kommunevalget førte til at hun ble valgt inn i Oslo bystyre.

Sareedo Adam Roble Ali i Rødt Oslo var nominert på fjerde plass, noe som ble regnet som fast plass, men Rødt-velgerne valgte å stemme frem partiveteranen Jorunn Folkvord ved å kumulere henne opp. Ali havnet dermed på sjette plass og kom ikke inn i bystyret.