Forsoning og bokprosjekt etter skarp rasismedebatt

Hilde Henriksen og Mina Adampour, som i 2019 sto på hver sin side av gjerdet i rasismedebatten rundt Henriksens tidligere utgivelse, utgir nå sammen «Sana og øynene».
Foto: Facebook/Kagge Forlag
Fire år har gått siden forfatter Hilde Henriksen ble hengt ut som rasist og sykemeldt. Nå har hun skrevet bok sammen med sin tidligere argeste kritiker.

Henriksen ga i 2010 ut boken «Sitronlimonaden», som handler om innvandrergutten Nasir fra Syria, som blir dratt mellom to kulturer. Ni år senere ble hun anklaget for rasisme av samfunnsdebattant Mina Adampour, som meldte boka inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Utgivelsen skapte så sterke motreaksjoner på sosiale medier at forlegger Svein Størksen mente forfatteren og utgivelsen ble utsatt for en hatkampanje.

Henriksen selv ble så preget av det harde ordskiftet og rasismestemplelet at hun sluttet som norsklærer for flyktninger og sykemeldte seg.

Forsonet seg

Flere år senere er tonen blitt en helt annen. Adampour har nå tatt avstand fra måten hun behandlet Henriksen på.

Nå skal Henriksen og Adampour samarbeide om utgivelsen «Sana og øynene».

– «Sana og øynene» gir både innblikk i og forståelse for hvordan det er å vokse opp i en minoritetsfamilie, føle seg annerledes og hvordan vi alle trenger å bli sett og inkludert – uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra. Og hvordan hverdagen kan bli enklere om vi ser på hverandre med vennlige blikk, skriver Kagge Forlag om boken.

Ser hverandre med ulike blikk

Hovedbudskapet i boken, er nettopp vi alle møter hverandre med ulike blikk.

– Det er en styrke i å ta noen øyeblikk til å se hverandre. Det er det Hilde og jeg har gjort, skriver Adampour til Nettavisen.

– Vi er helt enige om at det er et stort behov for bøker som gir gjenkjennelse og representasjon for språklige minoriteter og nye perspektiver for majoritet. Hvis vi lykkes med det i «Sana og øynene», blir jeg glad. Dette er et originalt samarbeid ut fra den historien vi har, og vi håper at det kan bli fokuset framover, sier Henriksen til Nettavisen.