Vil at staten skal hjelpe ofre for lønnstyveri

Høyre Aleksander Stokkebø sier staten hjelpe arbeidsgivere som ikke får utbetalt lønn.
Foto: Stortinget
Lønnstyveri er ulovlig, men kun én arbeidsgiver har blitt dømt siden loven ble innført for to år siden. Nå vil Høyre-politiker ar staten skal ta en mer fremtrende rolle.

– Staten må gå inn, slå neven i bordet og få lønnskravene innkrevd, sier Alexander Stokkebø, stortingsrepresentant for Høyre.

Det har gått to år siden det ble innført en lov mot lønnstyveri.

Men siden da har kun én arbeidsgiver blitt dømt. 90 prosent av sakene som blir anmeldt er henlagt, viser en kartlegging NRK har gjort.

NRK har fortalt historien om Sergiu Tincaburov (36) som flyttet til Norge etter å ha fått jobb som håndverker. Overfor NRK fortalte han at han og flere arbeidskamerater jobbet i tre måneder, men knapt fikk lønn.

– Staten har ansvaret

Frivillige organisasjoner har lenge ropt varsko om lønnstyveri som går under radaren.

– Det er statens ansvar å sørge for at folk får lønna si, ikke studentfrivilligheten eller fagforeninger, sier Anne Marie Torbjørnsdal i Jussbuss.

Vil fremme lovkrav

Stokkebø i Høyre mener det er på tide at staten tar et større ansvar for å hjelpe de utsatte. Nå fremmer Høyre følgende forslaget på Stortinget: Staten skal bli lønnsinnkrever for ofre for lønnstyveri.

– Da snakker vi om de kravene hvor man kan finne dokumentasjon eller hvor det er sannsynliggjort at det forelegger et berettiget krav, sier Stokkebø.

Forslaget er interessant, sier Odd Harald Hovland (Ap). Han sitter i justiskomiteen på Stortinget og sier Arbeiderpartiet vil se nærmere på regelverket.

– Enkelte arbeidstakere stiller veldig svakt. Spesielt hvis de kommer fra et annet land og ikke har god kjennskap til norske systemer og norsk regelverk. Det kan være veldig krevende for de å gå inn i en prosess for å få pengene sine.