Tar opp kampen for Grønland i ny forestilling


Foto: Privat
I sommer hylles Grønland i forestillingen «Sirkus Grønland - En gateforestilling». Heddaprisvinner Mine Nilay Yalcin setter opp forestillingen i samarbeid med Nordic Black Theatre og SPKRBOX.

Forestillingen Sirkus Grønland blir et kjærlig skråblikk på et høyt elsket og foraktet område i Oslo by. Et helt eget Grønlandsk univers. En by inni byen. 30 skuespillere og musikere inntar Grønlands gater 6. – 15. juni, opplyser Mine Nilay Yalcin om i en pressemelding til Utrop.

«Vi ser på Oslo i endring. Byen vokser, samtidig som vi sentraliserer kulturrommene/-byggene og møteplassene. Vi opplever stadig økende leiepriser for næringslivet, og en lokalbefolkning som presses ut av områdene de føler seg mest hjemme. Espresso House og Starbucks på hvert hjørne visker ut de unike forskjellene som definerer de ulike bydelene Oslo består av. Endring i seg selv, er kanskje ikke uvanlig for en storby. Men hva mister vi når vi vasker et helt område rent for alt det som gjør det til noe helt eget?».

Yalcin er regissør på forestillingen, som er basert på diktet «Grønland en ode» (Mine Nilay Yalcin, 2018). I forestillingen tar de «området, og dets rykte, under lupen og ser på alt som gjør Grønland til Grønland. Ser på det som har vært, det vi har nå, og alt det vi risikerer å miste i Grønlands fremtid.». Yalcin er også utdannet skuespiller ved teaterskolen Nordic Black Xpress, dramatiker og utøver, og var i fjor aktuell med forestillingen Ivars Kro – Historien om en brun pub, som fikk Heddaprisen for beste scenetekst.

Forestillingen er gratis, tilgjengelig for alle og har oppmøte på Grønland torg. Spilleperiode: 6. juni kl. 18.00 og 9. juni kl. 14.00. 13. og 14. juni kl. 18.00, og 15. juni kl. 14.00 spilles den i forbindelse med teaterfestivalen Heddadagene.