- FN ber om 37 milliarder til Ukraina-flyktninger - 17.01.2025
- Kirken ruller ut plan for forsoning - 16.01.2025
- Rapport: 380 millioner kristne forfølges på grunn av sin tro - 15.01.2025
Snart ti år etter den store flyktningkrisen i Europa håper nå EU-landene på en flyktningstrøm motsatt vei.
Selv om det foreløpig er høyst usikkert hva de nye tidene i Syria etter Assad-regimets fall søndag vil bringe.
Diskusjonen om en ny asylpolitikk overfor syrere kan starte allerede torsdag denne uka, når EUs justis- og innvandringsministre møtes i Brussel.
Tysk debatt
I Tyskland har diskusjonen allerede nådd inn i nasjonalforsamlingen.
– Tyskland har overholdt sine forpliktelser. Nå trenger vi et internasjonalt signal om at vi kan stoppe å ta imot syrere inntil situasjonen blir klarere, sa Andrea Lindholz, som representerer det konservative CSU-partiet, i en debatt mandag.
Syrere utgjør den største gruppen av flyktninger i Tyskland etter at Angela Merkel åpnet dørene i 2015. Etter EUs regelverk kan oppholdstillatelser som er gitt, bli trukket tilbake.
– Det generelle kravet om beskyttelse av syrere gjelder ikke lenger om det faktuelle grunnlaget endrer seg, slo Lindholz fast.
Satt på pause
Italia og Danmark har allerede tidligere i høst økt presset på å få syrere til å returnere. I tida som kommer vil trolig presset øke.
Allerede dager etter Assads fall satte både Tyskland, Danmark, Sverige og en rekke andre EU-land, samt Norge, behandlingen av nye søknader fra syriske asylsøkere på pause.
I Tyskland alene gjelder det minst 47.000 asylsøkere. Ifølge AFP venter minst 100.000 syrere på å få sin asylsøknad behandlet i Europa.
– Mange flyktninger som har fått beskyttelse i Tyskland, har nå endelig håp om å vende tilbake til Syria og gjenoppbygge sitt land, sier Tysklands innenriksminister Nancy Faeser.
– Vanskelig
Men syrere som har bodd lenge i Europa, som Reuters har snakket med, deler ikke det synet.
– Assads fall er en stor glede, men vi som kom hit, satte oss i gjeld for å finansiere turen. Hver gang vi flytter på oss, må vi starte på nytt, sier 32 år gamle Alzagher.
Han flyktet fra Raqqa i Syria i 2018, den gang IS kontrollerte byen.
– Det er vanskelig å tenke på å dra tilbake til Syria nå, sier Alzagher.
Amnesty kritisk
Amnesty International er på sin side meget kritisk til EU-landenes raske reaksjon på opprørernes frammarsj i Syria.
– Syreres sikkerhet i Europa må ikke ofres av politiske hensyn, advarer organisasjonen ifølge nyhetsbyrået TT.
I alt finnes det om lag 1,3 millioner syrere i Europa, ifølge UNHCR.
På en pressekonferanse tirsdag fikk EU-kommisjonen en rekke spørsmål om saken. Foreløpig velger kommisjonen sine ord med omhu.
– Vi er overbeviste om at de fleste syriske flyktningene i ti år har drømt om å få reise hjem. Den nåværende situasjonen gir stort håp, men det er også stor usikkerhet, sier talsperson i utenrikssaker Anouar El Anouni.
Han avviste å svare på spørsmål om kommisjonen vil prøve å få på plass en felles returpolitikk for EU-landene når det gjelder syrere.
Nytt returdirektiv
Et nytt returdirektiv ligger uansett på bordet for EUs nye migrasjonskommissær, Magnus Brunner fra Østerrike.
Det skal etter planen legges fram våren 2025.
EU-landene har også krevd at kommisjonen legger fram en plan for såkalte retur- «hubs», altså steder der EU-landene kan sende folk som skal utvises.
(©NTB)