17. maikomitèleder fikk ikke bruke sari

0Shares

Pournima Singh foreslo å først kle seg i bunad under talen i byparken på morgenen, for deretter å bytte den ut med nasjonaldrakten sari i toget. Tradisjonen i Sandefjord er at kvinner stiller i bunad, og tre av 17. mai-komitéens medlemmer nektet å gjøre et unntak.

Tre av de sju medlemmene i komiteen var negativ til at Pournima Singh kunne bruke sari.

– På 17. mai synes jeg vi får holde oss til de klesplaggene som hører nordmenn til, sa Høyres komitemedlem Dag Viggo Furre.

Også Pensjonistpartiets Rolf Johannessen var negativ.
– Det stemmer, jeg synes ikke det ville være passende hvis lederen av 17. maikomiteen gikk i sari, bekrefter Johannessen overfor Sandefjords Blad.

17. maikomiteen skal ha vært sterkt splittet i synet på om sari er akseptabel klesdrakt på nasjonaldagen, og i etterkant skal enkelte medlemmer ha drevet aktiv diskusjon om hvorvidt Singhs sari var brukbar.

Pournima Singh ønsker ikke selv å kommentere saken. Sandefjords Blad vet at Singh la saken død da motforestillingene mot den indiske festdrakten kom på bordet, og at hun kommer til å bruke bunad hele dagen.

Iført vestfoldbunad, entret hun talerstolen og holdt en velformulert, dyp og inderlig 17. mai-tale hvor hun i store ordelag roste det landet vi og hun lever i, vår velstand og vår frihet og stolthet, skriver Sandefjords Blad.

Hun knyttet talen til ”Eventyrlandet”, som var hennes mors umiddelbare kommentar da Pournima kom hjem til India etter sitt første besøk i Norge.