Giske øker støtten til Islamsk Råd Norge

-Sammen må vi jobbe for større toleranse og dialog, fastslår kulturminister Trond Giske (Ap). Han har i ettermiddag lovet 500 000 til Islamsk Råd Norge for dette arbeidet.

Regjeringen og Islamsk Råd Norge ble i ettermiddag enige om et nytt handlingsplan for toleranse og dialog for 2007. Kulturminister Trond Giske og leder for Islamsk Råd Norge, Mohammad Hamdan, diskuterte i dag forskjellige temaer på dagsordenen som har preget forholdet mellom etnisk norske og den muslimske minoriteten.

– Vi har i detaljer klart å diskutere oss frem til ulike løsningsstrategier i det som er et livsviktig tema i den norske samfunnsdebatten. I så måte er Islamsk Råd veldig viktige i dialogarbeidet som de gjennomfører og av den grunn kommet frem til en beslutning om å øke organisasjonens driftstøtte til 500.000 kroner årlig, sa giske.

Hamdan har ved flere anledninger vært i pressede situasjoner, senest under “karikaturstriden”, og sier islamsk Råds innsats i brobyggingen mellom begge kulturene er helt avhengig av statstilskudd for å få organisasjonen til å fortsette sitt arbeid som før.

Rådet skal ifølge han “styrke sin egen strategi, hvor man skal gi plass til det muslimske mangfoldet”.
– Vi er mange og forskjellige, Islamsk Råd er for en tolkning av skrifttekstene som står i samsvar med samtiden, en tolkning som også gir rom for kritikk og debatt under ansvarlige former, hevdet han.

Kulturministeren karakteriserer avtalen og handlingsplanen som “et skritt videre fra etableringsfasen for rådet”.
– Man styrket en dialog som man hadde fra før av, først og fremst gjennom jenvlige møter mellom regjeringen og rådets representanter.

Ytringsfrihet var et sentralt tema på møtet i ettermiddag. Både Giske og Hamdan ble enige om at ytringsfrihet også skal gjelde i et religiøst kontekst.
– Vi i Islamsk Råd er i mot at ytringsfriheten her i Norge skal begrenses, mente Hamdan.
Giske er også for at norsk lov og rett skal gjelde, også i et religiøst sammenheng. Han ber imidlertid at flere samfunnsaktører, spesielt pressen, viser varsomhet.

– Ytringsfriheten, både innenfor tenkningen, ordet og kunst er et svært viktig redskap, som ikke bør misbrukes til å tråkke ned på andre eller skape konflikt.

Hamdan avsluttet med å si at han var veldig fornøyd med hele seansen, særlig da dette går ut på en fremtidsstrategi i toleransearbeidet.

– Som landets største ikke-vestlige minoritetsgruppe er vi nødt til å bidra til samfunnet vi bor i. Rådet har alltid vært for direkte kontakt med landets myndigheter og samfunnsdeltagelse ellers, fastslo han.