Fagarbeider ble lønnet som assistent

Marilda Pereira da Silva Johnsen var høyt utdannet og hadde mange års arbeidserfaring fra hjemlandet. I Norge fikk hun vikarjobb innenfor sitt fag, men kommunen godtok ikke de utenlandske vitnemålene, og mente hun skulle avlønnes som ufaglært.

Først fikk hun høre at det var fordi hun var vikar, deretter at utdannelsen hennes ikke var godkjent i Norge og at hun derfor ble regnet som ufaglært.

Det var en kollega som gjorde Marilda oppmerksom på at hun kunne søke om å få utdannelsen sin godkjent gjennom Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, NOKUT. I attestene fra NOKUT framkom det at utdanninga hennes var jevngod med en norsk bachelorgrad pluss 120 studiepoeng i tillegg, og at dette tilsvarte en utdannelse på fagarbeidernivå.

Men kommunen sto på sitt, og ville ikke avlønne henne som fagarbeider, melder Kommunikè.

Å organisere seg ble løsningen.

– I og med at NOKUT hadde godkjent Marildas utdanning fra hjemlandet, var det åpenbart at den skulle gi uttelling i jobben hennes i kommunen. Med andre ord at hun hadde krav på bedre lønn enn det hun fikk, sier regionleder for Nord-Norge, Marit Sørensen Graff.

– Vi kom i 2004 fram til at hun ikke kunne vurderes som fagarbeider i omsorgssektoren fordi hun manglet medisinsk kompetanse. Etter påtrykk fra KFO har vi nå vurdert saken på nytt, og kommet fram til at Marilda Johnsen likevel kvalifiserer til å vurderes som fagarbeider. Hennes miljøkompetanse veier opp for den manglende kompetansen innen medisin, og vi har tilpasset arbeidsoppgavene hennes sånn at hun får utnytte sine sterke sider, sier personalsjef i Sortland kommune, Skjalg Steiro.