Neruda-lansering i Oslo

Verdensberømt chilensk forfatter hedres av norske litteraturelskere.

30. november var startskuddet for den to uker lange utstillingen “Brev til Pablo”, en æresgest til den chilenske nobelprisvinneren i litteratur, Pablo Neruda (1904-1973). Initiativtaker Henriette Five er fotograf/skribent og har i forbindelse med fotoutstillingen selv intervjuet flere av den avdøde forfatteterens venner fra tiden under det selvpålagte eksilet i Capri, Italia, i 50-årene.

“Brev til Pablo” illustreres ved hjelp av Fives egne fotografier, samt en knippe fra samlingen som tilhører Fundacion Pablo Neruda i Chile. Hennes bok i anledning forfatterens 100-års jubileum i 2004 ble utgitt av det norske forlaget Orkana, og inneholder bl. a tolv dikt fra samlingen “Kapteinsversene”. Samlingen var opprinnelig en anonym hyllest fra Neruda til sin elskerinne, Matilde Urrutia.

Arrangementet på Fotografiens Hus ble åpnet av Chiles ambassadør Roberto Alonso Budge, hvor han siterte flere vers av den verdensberømte forfatteren. Hans innslag ble så fulgt fra sang av Sosialistisk Kor.

Kveldens høydepunkt var folkedansgruppen Ayekantun og deres tolkning av Nerudas liv of virke under hans opphold i Capri. En kjærlighetsreise som ender med Nerudas og hans elskerinnes gjenforeningskyss, til de frammøttes store jubel.

Fakta:
* Pablo Neruda (opprinnelig født Neftali Reyes 12.07.1904 i Parral, Chile) er en av landets to nobelprisvinnere ved siden av Gabriela Mistral, som fikk prisen i 1945. Han er bl. a kjent fra verkene “Tjueto kjærlighetsdikt og en fortvilelesens sang” og da særlig “Canto General”.
* I 1971 fikk han litteraturprisen og navnes hans har siden dengang mintes i gullskrift.Colombianeren og også nobelprisvinner Gabriel Garcia Marquez har sitert ham som “det 20 århundredes største forfatter- uansett språk”