For mye politiarbeid

Ingen saker hvor personer med utenlandsk bakgrunn har blitt funnet døde i Akerselva eller havnebassenget i Oslo de siste årene, har blitt etterforsket som drap.

Det bekrefter spesialmedarbeider Knut Skjelvan i Oslo politidistrikt overfor Utrop.

På spørsmål om hvor mange personer med utenlandsk bakgrunn som har blitt funnet døde i Akerselva eller sjøen de tre-fire siste årene, svarer Skjelvan at han ikke har det nøyaktige antallet i hodet, men at han tror det kan være snakk om rundt fem personer.

– Det er vanskelig å være presis på hva som har skjedd i slike saker. Selv om det blir satt inn en del ressurser er det ikke så enkelt, sier han.

Blir stille
Da Utrop ber om statistikk tilbake til 2000 svarer Skjelvan at det er mye arbeid å finne det, og ber oss ringe tilbake om noen dager. Men etter det får vi ikke kontakt med ham mer. Til tross for flere henvendelser og purringer ringer han ikke tilbake, selv om han er på jobb.

Flere døde
Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) forteller om bekymring i det etiopiske miljøet etter at flere etiopiere er blitt funnet døde i løpet av kort tid.

– For ett år siden ble vi kontaktet av folk i det etiopiske miljøet. De var bekymret etter at tre etiopiere hadde blitt funnet døde langs Akerselva eller utendørs andre steder i byen, i løpet av treårsperiode, forteller OMOD-leder Akhenaton Oddvar De Leon.

Organisasjonen tok derfor opp spørsmålet om hvor mange afrikanere som er blitt funnet døde på et møte med Oslo-politiet. OMOD etterlyste også svar på hva de døde av. De har så langt ikke mottatt noen tilbakemelding fra politiet med svar på spørsmålene.